V Lešanech bojovali Američané s Němci jako za 2. světové války. Ukázky sklidily aplaus

2. září 2017

Pancéřovaný vůz Toyota, obrněné vozidlo Perun i legendární izraelský tank Merkava viděli návštěvníci letošního 15. ročníku Tankového dne v Lešanech na Benešovsku. Aplaus sklidila také ukázka bojů mezi americkou a německou armádou z doby 2. světové války.

Do bitvy se zapojily desítky příslušníků klubů vojenské historie, kteří využili i těžké stroje z válečné doby včetně tanků a obrněných pásových vozidel.„Bylo to doprovázeno zvukovými efekty, střílelo se z těžkých zbraní typu stíhač tanků Jackson, byl tam německý plamenomet, takže to bylo i vizuálně atraktivní," řekl Andrej Halada z Vojenského historického ústavu Praha.

Diváci na zaplněných tribunách odměnili aktéry zhruba půlhodinové scény dlouhotrvajícím potleskem.

Při defilé v aréně byly k vidění stroje československé, sovětské, americké a německé výroby a nechyběl ani legendární izraelský tank Merkava. „Terén byl po deštích rozbahněný, ale většina techniky si s tím velice dobře poradila," dodal Halada.

Návštěvníci mohli obdivovat také nový přírůstek do sbírek Vojenského historického ústavu - pancéřovaný vůz Toyota nebo obrněné vozidlo Perun, které pro českou armádu vyvinula společnost SVOS Přelouč.

zdroj: ČTK
Spustit audio