V Libčanech u Hradce Králové mají největší bonsajové centrum v České republice

27. únor 2014
Česko – země neznámá

Největší a nejstarší Bonsai centrum v České republice najdete v Libčanech u Hradce Králové. Jaroslav Pišl ho založil už v roce 1979 a od té doby ho neustále doplňuje a zkrášluje. Pravidelně cestuje do Číny a Japonska, odkud přiváží vzácné rostliny. Je také autorem několika knih o bonsajích.

Libčany leží asi 10 kilometrů západně od Hradce Králové směrem na Prahu. Ze státní silnice Hradec Králové – Praha je to do Bonsai centra přibližně 1,5 km. U silnice je veliký ukazatel, který spolehlivě nasměruje řidiče k cíli. Nově je možné sjet z dálnice D11 na exitu 76 Dobřenice.

Bonsai centrum nabízí stálou výstavu pokojových a venkovních bonsají. Nejstarší rostlina, kterou se tu pyšní, se jmenuje Murraya paniculata a Jaroslav Pišl si ji přivezl až z Číny. Je jí 330 let.

Prohlédnout si tu můžete a případně i zakoupit čínský pepř, který má omlazující účinky. Návštěvníci se tu mohou projít venkovními zahradami i skleníky. Za pozornost stojí zejména asijská zahrada s vodopádem a jezírkem s barevnými kapry Koi. Kromě toho je zde také možné posedět u kávy nebo čaje v altánu nad jezírkem nebo u zenové zahrady nad potůčkem.

Bonsai s tvarovacím drátem

Návštěvníci Bonsai centra tu získají vše potřebné pro pěstování těchto „stromků v miskách“, jak zní doslovný překlad slova bonsai. Například nářadí, nezbytné tvarovací dráty, japonské lucerny a další ozdobné prvky.

Vstup do Bonsai centra je zdarma a otevřeno mají celoročně od úterý do soboty vždy od 10 do 18 hodin. Navíc tady každou druhou neděli v měsíci pořádají kurzy pro začínající i pokročilé pěstitele bonsají. 8. března se tu od 10 hodin koná workshop s bonsajovým mistrem Pavlem Slovákem.


Zvětšit mapu

autor: jsl
Spustit audio