V Mělníku proběhl tradiční košt

10. srpen 2009

Mělnický košt se stává ve městě na soutoku Labe s Vltavou už tradicí. Je alternativou ke každoroční zářijové akci Mělnické vinobraní. Na koštu měl svůj stánek i Karel Hejduk. Je jedním z vinařů, kteří zde vedli řízenou degustaci čili ochutnávku vín. Nechyběla u ní ani naše redaktorka Jana Huzilová...

Řízená degustace je komentovaná ochutnávka vína, kde vinař poskytuje odborné informace o víně.

A jak se stát dobrým degustátorem? Obor se studuje na vysoké škole. Pokud má člověk zájem zorientovat se ve vínech později, je možné si v dnešní době zaplatit degustační kurzy. Na Moravě probíhají několikrát za rok.

Ale i laik se může ve víně zorientovat. "Trénink je samozřejmě o tom, že se vína pravidelně ochutnávají a čím více vín ochutnáte a ohodnotíte, tím máte lepší přehled a senzorické hodnocení je přesnější. Je to dlouhodobá záležitost, ale první kroky se dají udělat rychle," říká Karel Hejduk, který má raději bílá vína, ale důležitější je podle něj prý roční cyklus. Na jaře a v létě se pijí lépe bílá nebo růžová vína a naopak v zimě jsou příjemnější červená vína.

Na akci jsou podle vinaře Karla Hejduka prezentována výhradně vína mělnického původu.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio