V Milovicích rychle nová školka

1. únor 2005

Kritický nedostatek míst v mateřských školách vyřeší radnice v Milovicích na Nymbursku opravou a přestavbou městského objektu. V pondělí o tom rozhodli zdejší zastupitelé. Investici radnice plánuje v každém případě, i když nemá dosud jistotu, že získá státní či jiné dotace.

V ideálním případě by měla být nová školka v provozu od září příštího roku, informoval starosta Milan Kraus. Zastupitelé tak dali přednost opravě domu v Topolové ulici před jinými variantami, mezi něž patřila například přístavba nynější školky či vybudování zcela nového objektu. Podle předběžných hrubých odhadů bude vybraná varianta stát město kolem 40 milionů korun. Město chce letos především zajistit projektovou dokumentaci, získat potřebná povolení a zažádat o dotace z několika různých zdrojů. K přípravě záměru by mělo posloužit i 4,5 milionu korun, které již Milovice získaly ze státního rozpočtu na letošní rok.

Kritický nedostatek míst v mateřských školkách se v Milovicích projevuje stále více. Během několika posledních let se přistěhovalo několik tisíc lidí do opravených domů po sovětské armádě, a počet obyvatel se tak více než ztrojnásobil na současných asi 5500 lidí. Město sice navýšilo kapacity školských zařízení a s velkými obtížemi loni otevřelo novou školu a oddělení školky, ale přesto to nestačí. Mnoho rodičů proto musí převážet děti do školek v Lysé nad Labem či jiných okolních obcí. Současná kapacita školek představuje 170 míst, ale město ji potřebuje zvýšit na 440. Ještě loni se snažilo částečně krizi řešit tím, že nepřijímalo do školek děti nezaměstnaných matek. Podle nové legislativy ovšem nyní musí město zajistit umístění do školek všem předškolním dětem a nemůže na ně uplatňovat původní omezující kritéria. Opravený objekt v Topolové ulici by měl podle starosty kapacitu školek navýšit na požadovaný počet.

Spustit audio