V minimuzeu v libereckém Machníně na vás čeká 100 let stará papírová krása

18. únor 2016
Česko – země neznámá

Rodinný domek v Heřmánkové ulici v Machníně, okrajové části Liberce je pro muzeum poněkud netradiční adresa. Muzeum papírové krásy vás ale uchvátí, i když není zrovna dvakrát velké. Bez problémů v něm strávíte i několik hodin okouzleni starými pohlednicemi a přáními.

Pro milovníky nebo dokonce vášnivé sběratele pohlednic a přání představuje minimuzeum ideální tip na výlet. Projekt vznikl díky nadšení a zapálení dvou lidí – Hany Čubrdové a Zdeňka Stilze. Představuje spoustu papírových pokladů, které společně nasbírali.

Ještě než k nim ale vystoupáte po schodech do prvního patra, kde se výstavní prostory nacházejí, všimněte si krásných fotek na stěnách. „Začínáme už tady v hale. Jsou tu fotografie okolí i jiných míst České republiky pořízené zrcadlovkou. To je taková první část našeho muzea,“ vysvětluje Hana Čubrdová. To hlavní z muzea je ale k vidění nahoře. Tam je ta pravá papírová krása – staré pohlednice a přání.

Malé, ale bohaté na exempláře

V místnosti velké přibližně tři krát tři metry. „Na tomto malém prostoru vystavujeme zhruba pět set kousků přání a pohlednic,“ říká Zdeněk Stilz a dodává: „Jsou to přání už z konce 19. století přibližně do období druhé světové války.“ Nejstarší přání, které Muzeum papírové krásy v Liberci ukazuje, bylo vytištěno v roce 1857.

Muzeum papírové krásy umí uchvátit, i když není zrovna dvakrát velké

Zdeněk Stilz má tradiční papírová přání natolik rád, že je ve volném čase dokonce i vyrábí. Asi není třeba říkat, že zakladatelé muzea k Vánocům a jiným příležitostem rozhodně neposílají textové zprávy, ale klasické papírové pohlednice.

Kromě pohlednic jsou v muzeu k vidění i další věci, které s papírem souvisejí, jako staré dopisní papíry, kalamáře, lahvičky na inkoust, alba a podobně.

„Ani pořádně nevíme, jak ten nápad vzniknul. Jednoho dne jsme si zkrátka řekli, že když ty pohledy a přání máme, uděláme malé soukromé minimuzeum, kde je ukážeme všem zájemcům,“ vzpomíná Zdeněk Stilz, který všem papíromilcům vzkazuje: „Byli bychom moc rádi, kdyby se nám ozvali lidé, kteří mají doma nějaké pěkné papírové pohledy a přání a přinesli nám je ukázat.“

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio