V Mladé Boleslavi mají ve školkách místa. Horší situace je v okolí Prahy

23. duben 2015

Pro většinu dětí v předškolním věku, které jdou dnes k zápisu do mateřských škol v Mladé Boleslavi, by se mělo v září najít volné místo. Přesněji tedy pro ty děti, kterým jsou tři roky a více, a které mají trvalé bydliště ve městě. Obdobná situace je i v dalších okresních městech. Největší problémy s kapacitou školek mají tradičně města a obce v okresech v okolí Prahy.

„Doufám, že alespoň naše starší dítě se do školky dostane,“ říká jedna z maminek, která přišla do jedné z mladoboleslavských školek s dvěma dětmi ve věku 3,5 a 2,5 roku. Pokud by se to nepodařilo, musela by situaci řešit buď umístěním dítěte do soukromé školky, nebo do jeslí. „Pokud budu zaměstnaná a bude pracovat i manžel, tak by i to mělo být pro nás únosné,“ dodala.

V Mladé Boleslavi dnes přijde k zápisu do mateřských škol odhadem asi pět stovek dětí. „Kapacita naší školy je 210 míst a pro další školní rok budeme přijímat 70 dětí,“ potvrzuje ředitelka mladoboleslavské mateřské školy Pampeliška Irena Homolková. „Rodiče by se měli výsledek zápisu dozvědět zhruba za měsíc, bude vyvěšený 22. května ve vitríně před školkou nebo na našich stránkách,“ dodala.

„My vycházíme z čísel z matriky, která uvádí, že by k zápisu mělo přijít okolo 500 dětí, což je méně než v loňském roce. Každý rok se nám podaří umístit zhruba 420 až 430 dětí. Záleží to také na tom, kolik dětí odejde do prvních tříd na ZŠ, ale to ještě nevíme vzhledem k možným odkladům školní docházky,“ říká náměstek mladoboleslavského primátora Daniel Marek.

Třída žabiček

Co se týká situace v dalších středočeských městech - obecně platí, že největší problémy s kapacitou školek mají města a obce v prstenci okolo Prahy. Tam se stále stěhují mladé rodiny s dětmi. Radnice a obecní úřady proto následně řeší problémy i s kapacitou v základních školách.

I v Příbrami se letos hlásilo do 14 mateřinek přes 580 dětí a z toho asi jedna třetina do více školek. Přitom volných míst je aktuálně asi jen 350. Naproti tomu Kladno se podle vedení města postará o všechny tříleté kladenské děti. Těch sice zatím zůstává ještě 19 neumístěných, město ale má v dalších školkách ještě 34 volných míst. Podle aktuálních výsledků zápisů tak přijmou mateřinky po obsazení všech míst okolo 700 dětí. Dost míst ve školkách mají i v Sedlčanech a stejné je to i v Bystřici u Benešova a v Čechticích.

autor: duch
Spustit audio