V Mladé Boleslavi skončil už šestý Festival evropských filmových úsměvů

22. září 2008

Působivým ohňostrojem a za účasti řady známých osobností skončil ve Škoda Auto Muzeu v Mladé Boleslavi už šestý ročník Festivalu evropských filmových úsměvů. Během letošního šestého ročníku se divákům i odborné porotě představilo od 13. do 20. září celkem 17 filmů, z toho sedm českých.

Centrem festivalového dění se stal opět areál Škoda Auto Muzea. Zde byl jako tradičně uváděn celý soutěžní program, zatímco retrospektiva filmů Jiřího Menzla se promítala v novém Multiplexu v Bondy centru a oblíbená nesoutěžní sekce - filmů České televize - se uváděla jako vloni v Domě kultury.

Porota byla i letos plná zvučných jmen zasedl v ní slovenský režisér jako předseda Laco Halama, německá herečka Katarina Abt, filmový kritik z Velké Británie Filip Bergson, český filmový kritik Pavel Taussig a český herec Luděk Sobota. Prezidentem letošních šestých úsměvů byl herec Bolek Polívka, který zároveň převzal jednu z cen ředitele festivalu Jana Kuděly "Za všechny filmové úsměvy", stejné ocenění dostali i režiséři - sedmdesátiletý Jiří Menzel a devadesátiletý Jiří Krejčík, který se zúčastnil závěrečného večera.

Diváků, kteří shlédli jak soutěžní, tak nesoutěžní snímky bylo letos v Mladé Boleslavi přesně 7 530, což je rekord festivalu - nejvíce se jim líbily Bobule, český film z vinařského prostředí režiséra Tomáše Bařiny. Hlavní cena festivalu byla udělena francouzskému snímku Disko, cenu za nejlepší český film získala Hřebejkova komedie U mě dobrý, cenu za nejlepší evropský film si odnáší maďarský film Dobrodruzi. Nejvíce se líbila porotě herečka Tatiana Vilhelmová ve dvojroli filmu Chyťte doktora.

Největším projektem 6. ročníku festivalu bylo setkání československých a českých Oskarů na Oskarové noci, která byla součástí zahajovacího ceremoniálu. Sedmý ročník festivalu se uskuteční příští rok od 5. do 10. září.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio