V Nižboru na Berounsku řeší dopravní problémy

28. květen 2009

Rodinné centrum v Nižboru na Berounsku se zapojilo do projektu Na zelenou, který se týká problematické dopravy v obcích. Pomocí dotazníků, které vyplňovaly děti i jejich rodiče, se nakonec podařilo definovat nejnebezpečnější lokality a navrhnout konkrétní řešení. Materiály předali obyvatelé nižborským radním, kteří se teď dopravní studií budou zabývat. Více zjišťovala Lucie Zemanová...

Obyvatele Nižbora trápí hlavně nedostatek chodníků a přechodů pro chodce. Většina z nich se shodla i na lokalitách, které jsou opravdu nebezpečné.

"Jednou z nich je křižovatka u železničního přejezdu na začátku obce," řekla Kateřina Jonášová z výkonné rady rodinného centra. To se do řešení dopravních problémů pustilo s nadšením a vervou.

A do reality by se první řešení mohlo podle starostky obce Kateřiny Zuskové promítnout už na podzim. Týkalo by se vybudování chodníku z centra obce směrem k sokolovně, kterou využívají hlavně děti.

Starosta Nižbora připouští, že řešení dopravních problémů bude v některých případech opravdu složité. Obec proto hodlá žádat o dotace například ze Středočeského kraje. Prvním úspěchem je slib senátora Jiřího Oberfalzera, který se účastnil veřejného jednání o dopravní studii. Po jeho skončení slíbil rodinnému centru peněžní dar ve výši 100 tisíc korun, který poputuje z jeho nadačního fondu Letorosty.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio