V nově zrekonstruované mělnické porodnici přivítali první novorozence

24. únor 2010

Zmodernizované zařízení nabízí budoucím maminkám z Mělnicka a okolí mnohem větší komfort než dříve. Celá přestavba porodnického oddělení stála více než 11 miliónů korun, jen do nového vybavení a přístrojů investovala nemocnice přes 4,5 miliónu. Více zjistila Jana Huzilová...

Nemocnice usiluje o získání titulu "Baby friendly hospital", to znamená nemocnice přátelská dětem.Tato iniciativa se soustředí především na to, aby zdravotnický personál novopečené maminky co nejvíce podporoval v kojení. Zásadní novinkou je zřízení neonatologie. To znamená, že mělnická porodnice bude poskytovat základní intenzivní péči o nedonošené novorozence, kteří předtím museli být převáženi do specializovaných center. O miminka, která se narodí například s nízkou porodní váhou, bude pečovat specialista v oboru.

Velkou změnu prodělaly interiéry porodnice. S větším komfortem mohou nyní počítat i pacientky, které si vyberou běžné pokoje. Vedení nemocnice se totiž rozhodlo, že se opraví všechny koupelny. Z pokojů navíc zmizely staré kovové postýlky pro děti. Nahradily je nové, které se dají různě polohovat podle potřeb miminka.

Nemocnice investovala také do nového vybavení pokojů. Maminky budou mít k dispozici například nové přebalovací pulty, umyvadla pro miminka nebo skříňky.

Rekonstrukce porodnice trvala přes dva měsíce. Otevřena měla být na začátku února, stavební práce zdržely technické problémy, se kterými se původně nepočítalo.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio