V Poldovce nová zóna?

15. prosinec 2004

V areálu bývalé Poldovky v Kladně zřejmě vznikne nová průmyslová zóna. Město v současnosti jedná o převodu pozemků, které patří společnosti Poldi Hütte. Pokud se zástupci magistrátu a kladenských hutí dohodnou, Kladno bude usilovat o dotace na revitalizaci části hutnického areálu.

Poldi Hütte ani zástupci města zatím nevědí, zda magistrát nakonec získá pozemky za tržní, či symbolickou cenu. "Je to všechno otázka jednání," uvedl ředitel Poldi Hütte Ondřej Kosňovský. Podle něj se kladenské hutě chtějí na vzniku zóny Kladno - východ podílet. Firma může městu například pomoci s vybudováním nové infrastruktury. První investor by do hutnického areálu mohl zamířit již v příštím roce. "V současnosti jednáme s jedním investorem," uvedl Kosňovský. Jméno firmy ale nechtěl blíže specifikovat. Podle jeho slov ale zájemce o kladenskou průmyslovou zónu podniká v oboru tažené oceli a chystá se využít haly, kde dnes působí expediční oddělení Poldi Hütte. "Naši expedici přesuneme do haly, která v současnosti prochází rekonstrukcí," dodal.

Kladno novou průmyslovou zónu potřebuje. Všechny zóny ve městě jeho a okolí jsou již zcela zaplněny. Poslední volné místo v Unhošti obsadila v červenci japonská společnost Toyo Radiator. Jednou z prvních firem, jež přenesla výrobní aktivity na Kladensko, byla v letech 1998 až 1999 Showa Aluminium Corporation. U Kladna postavila závod na výrobu automobilových komponentů za 28 milionů USD (tehdy asi 756 milionů Kč) a zaměstnala přes 200 pracovníků. V roce 2000 ji následovala Mitsubishi Electric, jež u Slaného na Kladensku investovala do závodu na výrobu startérů a alternátorů 32 milionů USD (tehdy zhruba 896 milionů Kč). Závod zaměstnává 270 pracovníků. Táž firma spolu s japonskou Koyo Seiko postavila předloni ve Slaném i další halu na výrobu řídicích jednotek k posilovačům řízení. Vytvořila tak dalších 120 pracovních míst. V roce 2003 postavila svůj závod v Unhošti Furukawa Electric. Do Kladna ale míří evropští a zámořští investoři. Před čtyřmi lety do Kladna zamířil dánský výrobce hraček Lego a o rok později ho následovala kanadská Celestica.

Spustit audio