V Praze i ve Středočeském kraji chybí profesionální hasiči. Zájem je o strojníky, zdravotníky nebo operátory

26. říjen 2022 12:43

Hasičem chtěl být v dětství snad každý kluk. Do dospělosti ale tyto myšlenky vydrží jen několika z nich. O práci hasičů není mezi lidmi tak velký zájem a v Česku jich chybí stovky. Třeba ti pražští chystají na příští rok velkou náborovou kampaň. Ve středních Čechách přijímají nové posily už teď.

Vedení Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR chce podle plánu v průběhu pěti let přijmout 1550 nových hasičů.

Čtěte také

Letos na začátku roku prošli výběrovým řízením první tři stovky zájemců. V lednu příštího roku to má být stejný počet. Na republikové úrovni je nedostatek především členů výjezdových jednotek a operátorů v call centrech. Hodně žádaní jsou i lidé se zdravotnickým vzděláním.

Nejvíc volných pracovních míst je podle mluvčí ředitelství Pavly Jakoubkové aktuálně ve třech částech Česka: „V Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji. Je to dáno regionem, zejména Praha a části středních Čech mají větší nabídku pracovních míst za vyšší finanční ohodnocení. U Ústeckého kraje je to dáno dojížděním našich občanů do Německa za prací.“

Pražští hasiči chystají náborovou akci

Pražské hasiče momentálně nejvíc trápí nedostatek specializovaných strojníků. Ti při zásahu obsluhují čerpadla u cisterny a zároveň jsou i řidiči. V současné době je jich v hlavním městě potřeba deset až dvanáct.

Čtěte také

„Jsou to lidi s řidičským průkazem C na nákladní auto, v Praze je po nich velká poptávka a dostávají daleko lepší nabídky. V Praze je ten život o něco dražší a ti lidé využijí jiné nabídky, v tom máme největší problém,“ vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

V příštím roce chce vedení pražských hasičů k výročí 170. let založení připravit velkou náborovou kampaň. Ve Středočeském kraji chybí hasiči hlavně na Kolínsku a Mladoboleslavsku. Podle jejich mluvčí Terezy Fliegerové schází v kraji celkově kolem dvaceti hasičů.

Co všechno musí zájemci o práci hasiče splňovat? Poslechněte si v příspěvku Vladimíra Mikulenky.

autoři: Vladimír Mikulenka ,
Spustit audio

Související