V Praze zaplnili odboráři Malostranské náměstí. Lidé vyšli protestovat do ulic i v Mladé Boleslavi a dalších místech Středočeského kraje

27. listopad 2023 13:00

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. Protesty probíhají i na řadě míst ve středních Čechách. Na dvě hodiny se zastavila i výroba ve Škoda Autov Mladé Boleslavi.

  • Podle odborových předáků se stávka dotkne všech krajů a jejich škol, firem či úřadů. Někde se práce zastaví na hodinu, někde na celý den, jinde jen na pár minut.
Pochod odborářů Prahou
  • Do protestů by se podle odhadů mohla víc než polovina odborářů celostátní konfederace, která jich zastřešuje asi 270 tisíc. V průmyslových podnicích by mohlo jít až o milion zaměstnanců. Ve školství se do stávky zapojí 74 procent regionálních škol, informovaly dopoledne odbory.

Základní škola Juventa v Milovicích

Mezi tisícovkami českých škol, které se dnes rozhodly podpořit stávku odborářů bylo i jedno z největších zařízení u nás - Základní škola Juventa v Milovicích. Ta byla jednou z těch, které nezavřely úplně a umožnily alespoň částečný provoz. Místo výuky si ale museli učitelé i žáci, kteří do školy dorazili, vymyslet jiný program, zdobili například perníkové chaloupky.

  • Protestující zamířili do Prahy na protestní pochod a demonstrovat vyšla také část studentů.
  • Premiér Petr Fiala z ODS ve svém dopoledním projevu odbory opět zkritizoval. Podle něj se nechtějí s vládou domluvit a jednání zřejmě vnímají jen jako slabost.

Sledujte online reportáž na iRozhlas

Středočeský kraj

Výroba v závodech Škoda Auto se dnes ve 13:00 zastavila na dvě hodiny, aby se zaměstnanci ze dvou směn mohli aktivně zapojit do výstražné stávky. Odbory kritizují vládní ekonomická opatření, která například prodlužují věk odchodu do důchodu či ruší některé daňové výhody. Zaměstnanci podle odborů tak přijdou o tisíce korun ročně, například omezením benefitů.

Na třídě Václava Klementa před hlavními závody v Mladé Boleslavi se vedle zaměstnanců k protestu připojili i další lidé s transparenty, píšťalkami a trumpetami. V části ulice vyhrazené pro stávku byly před 13:30 stovky lidí, postupně přicházeli další.

Linky v závodech v Mladé Boleslavi, v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí by se měly rozjet znovu v 15:00. Díky dvěma hodinám dostane podle předsedy odborů automobilky Jaroslava Povšíka možnost zapojit se do protestu co největší počet zaměstnanců, o hodinu zkrátí zaměstnanci ranní a odpolední směny. Odboráři mají při dnešní akci podporu vedení společnosti. Automobilka podle Povšíka vyrobí každou minutu jedno auto.

"V rámci intenzivní diskuse a úzké spolupráce se zástupci Odborů KOVO se nám podařilo nastavit výrobní a interní procesy tak, aby došlo k minimálnímu vlivu na plánovaný celoroční objem výroby," uvedla za Škoda Auto Ivana Povolná.

Do protestů se dnes zapojují desítky dalších průmyslových firem v celé zemi. Například další středočeská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se ale připojí pouze symbolicky. Důvodem jsou letošní neplánované odstávky, kvůli nimž se vyrobilo méně aut.

Z iRozhlasu:

V Česku se zcela zavřelo nebo omezilo provoz 74 procent všech regionálních škol. O šíři stávky informovala dopoledne místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Podle odborů je pondělní protest největší stávkou škol za posledních 30 let.

Premiér Petr Fiala (ODS) dopoledne zopakoval, že odborovým vůdcům jde o vlastní politické ambice. „Nejde o úpravu velmi potřebných kroků pro budoucnost, ale o politické ambice odborů a jejich předáků,“ prohlásil. „Jsem připraven jednat, ale ne pod tlakem a za této atmosféry,“ řekl Fiala.

Předák největší tuzemské odborové centrály ČMKOS Josef Středula to odmítl. A poznamenal, že to vláda se nechce dohodnout. „Musím se usmívat nad tím, co pan premiér říká. Na jednáních asi sedí, ale duchem je někde jinde,“ kritizoval ve vysílání Radiožurnálu premiéra Fialu.

Pochod středoškoláků vyrazil po 11. hodině z pražského Jungmannova náměstí centrem Prahy k ministerstvu školství na Malé Straně. Akci uspořádala Iniciativa Studenti pro školství, kterou tvoří žáci pražského Gymnázia Na Zatlance a Gymnázia Jana Keplera.

Kolem 12.30 pak z náměstí Jana Palacha vyšel protestní pochod pořádaný odbory směrem na Malostranské náměstí. Lidé nesli s píšťalkami a řehtačkami nesli odborářské prapory a české vlajky.

autoři: Radek Duchoň , JMys | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio