V Příbrami a okolí cvičili dobrovolní hasiči

3. říjen 2010

Příbram a některé okolní obce zažily v uplynulých dvou dnech veliké cvičení tamních dobrovolných hasičů. Celkem se ho zúčastnilo 75 lidí. Hasiči si nacvičili například zásah u hořícího autobusového nádraží nebo záchranu lidí z havarovaného autobusu i letadla.

Každá jednotlivá část cvičení začínala vždy hlášením ve vysílačce. Po chvilce na místo cvičení přijelo několik jednotek hasičů. Jejich počet závisel vždy na obtížnosti zásahu.

Jedním z nejzajímavějších zásahů bylo vyprošťování lidí z vozidla, které po střetu s motocyklistou skončilo téměř v řece. V osobním automobilu byli tři zranění. Dva byli v bezvědomí, třetí volal o pomoc.

Hasiči mají při vyprošťování lidí, ale i při hašení požáru rozdělenou práci, kterou vždy musí dodržet. Jedni hasí, jiní například zjišťují jak moc jsou zranění lidé.

A proč vlastně dobrovolní hasiči podobné nácviky pořádají? „Aby se ti kluci naučili pracovat s technikou. Aby si mohli vyzkoušet techniku i jiných jednotek. Protože u samotného zásahu se může stát, že vám odpadne strojník nebo někdo jiný, tak abychom ho mohli vystřídat,“ řekl mi zástupce ředitele tohoto cvičení Petr Juříček.

O tom, že dobrovolní hasiči brali toto cvičení vážně, svědčila přítomnost zkušebních komisařů. Jeden z nich Jaroslav Tvrdík, mi prozradil některé chyby, kterých se jeho kolegové dopustili při vyprošťování lidí z uvízlého auta v řece. „Zapomínají na ochranu svých očí, střepy jim mohou vlétnou do obličeje.“ A dodal, že chybu udělali i při prozkoumávání havarovaného vozu. „Všichni si prohlédli vozidlo, a pak všichni odešli pro nářadí. Což je zásadní chyba. Měli tam nechat někoho, kdo by dohlížel na zraněné.“

Dobrovolní hasiči si také vyzkoušeli vyprošťování lidí z nabouraného autobusu i havarovaného dopravního letadla. V obou případech s museli postarat zhruba o 30 cestujících.


autor: Pavel Pavlas
Spustit audio