V Přílepích si připomněli ruční česání chmele

23. srpen 2009

Chmel se v naší republice přestal ručně česat před 25 lety. V Přílepích na Rakovnicku se proto rozhodli, že si chmelové brigády připomenou a uspořádali tu akci nazvanou "Češe každý Čech". Kromě vzpomínání se také soutěžilo...

Soutěž o nejrychlejšího česáče nebo o nejoriginálnější retrooblečení. I tyto disciplíny patřily ke třetímu ročníku akce nazvané Češe každý Čech, kterou v Přílepích pořádá Radomír Dvořák. Podle něj se akce zrodila v kruhu přátel, a tak měl první ročník čistě rodinný charakter.

Akce měla úspěch a Radomír Dvořák se proto rozhodl, že na ni pozve i lidi z širšího okolí. K česání a povídání se přidal kulturní program a tradice byla na světě. Těmi, kdo si akci letos nenechali ujít, jsou hlavně obyvatelé chmelařských obcí. Právě ti vzpomínali na chmelové brigády, na zvláštní atmosféru, dobrou partu a vůni kávy a loupáků. Na chmelnici prý totiž vždycky chutnalo.

Mezi účastníky jste mohli najít pamětníky i teprve dvouletého česáče. Zdena Dalimanová ke chmelu zasedla po čtyřiceti letech. Podle ní je škoda, že se od ručního česání chmele upustilo. Chmelové brigády měly prý něco do sebe a hlavně skvělý kolektiv, a tak když se dařilo, dokázala Zdena Dalimanová načesat i 40 džberů za den.

Jestli si chcete ruční česání chmele vyzkoušet i vy, počkejte si na příští ročník, který podle organizátora určitě bude a na kterém opět nebude chybět řada soutěží a kus nostalgie.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio