V Tursku u Prahy hořely přes osm hodin sklady, požár likvidovaly desítky hasičů. Vyhlášen byl až třetí stupeň poplachu

16. červenec 2019 17:25

V Tursku u Prahy hořely bývalé zemědělské haly. Vyhlášen byl až třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Požár se hasiči snažili dostat pod kontrolu přes osm hodin. Z místa se ozývaly i výbuchy. Zásah trval od dopoledne do večerních hodin. Na místě dál hasiči zůstávají.

"Platí zde aktuálně první poplachový stupeň, takže na místě je šest jednotek hasičů. Stále máme také cisternové automobily, protože dochází k prohořívání, takže abychom mohli případně ještě hasit. Požár v Tursku vznikl po samovznícení baterií," řekla Regionu mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

V době vzniku požáru bylo v hale v Tursku osm lidí, nikdo se nezranil. Požár zřejmě vznikl zkratem na baterii při manipulaci. Škoda je asi 5,5 milionu korun.

Na místě zasahuje několik desítek hasičů, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Obec Tursko doporučila obyvatelům, aby kvůli požáru nevětrali.

Tursko požár

Podle referentky místního obecního úřadu Ivany Válkové jde ale zatím pouze o doporučení obce bez ohledu na měření škodlivin v ovzduší. Podle Kerekové na místo již dorazila chemická laboratoř, která bude emise unikající do ovzduší měřit.

Sklad v Tursku u Prahy zachvátil požár

Požár ve skladech potvrdil ČTK jednatel společnosti Agrivep Pavel Toulec. Podle jeho informací hoří s největší pravděpodobností baterie. Co může být příčinou vzniku požáru, Toulec neví, podle něj ale haly slouží pouze jako sklady, žádná výroba zde není.

Na místo míří také chemici, kteří budou měřit škodliviny unikající do ovzduší.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Spustit audio