V twirlingu sbírá devatenáctiletá Eva Beranová jeden úspěch za druhým. V budoucnu by ho chtěla i trénovat

13. březen 2024

Je jí devatenáct let, reprezentuje klub s názvem Pomněnky Kosmonosy a mezi její největší úspěchy patří titul evropské šampionky z loňského roku. Eva Beranová se věnuje twirlingu, což je druh sportovního tance. Ten nabízí kombinaci mažoretek, gymnastiky a baletu.

Eva Beranová je šampionkou v twirlingu

„Začala jsem v roce 2012 s klasického mažoretkou. Trenérku jsem měla z tohoto týmu, Niki Pecháčkovou. Začala jsem s mažoretkou dva roky sólově, ale Nikča si myslela, že mám větší potenciál. Takže jsem zkoušela rekvizitová sóla a twirlingová. Takhle nějak to začalo a členkou týmu jsem od roku 2022,“ přibližuje svoji sportovní cestu Eva Beranová.

V minulosti ještě závodně plavala a také tancovala. Při twirlingu se věnuje prakticky všem možným disciplínám, což vyžaduje dokonalou fyzickou přípravou. “Do mých tréninků se zahrnuje posilka, abych měla vysvalené tělo, a tím pádem mohla předvést co nejlepší výkon. A je tam taky flexibilita.“

Eva Beranová je šampionkou v twirlingu

Týdně trénuje 25 až 30 hodin. Prostě svému sportu věnuje prakticky všechno, co jde. Odměnou jí mohou být úspěchy, kterých už dosáhla. Je mistryní Evropy a sbírá domácí tituly. Na světovém šampionátu vybojovala historicky první finále a v něm deváté místo v nejvyšší elitní výkonnostní třídě.

Kalendář má studentka psychologie na vysoké škole hodně nabitý, letos ji totiž čeká celá řada soutěží. Kromě soutěží by se v budoucnu chtěla věnovat i trenérské činnosti.

Kterých úspěchů si Eva Beranová váží nejvíce, a proč by právě twirling ráda spojila se studiem ve Spojených státech? Nejen to si můžete poslechnout ve reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio