V Uherském Hradišti můžete zavítat do Galerie Joži Uprky. Malíře, který miloval své rodné Slovácko

16. červen 2023

Poutě na svatém Antonínku, Jízdy králů, svátky Božího těla i okamžiky každodenního života. To všechno zachytil na svých obrazech plných barev a pohybu slavný malíř Joža Uprka. Dnes je můžete vidět v jeho galerii v Uherském Hradišti ve Zlínském kraji.

„Joža Uprka byl vynikající český a moravský malíř, který opravdu miloval svoje rodné Slovácko. Jeho obrazy jsou kromě výtvarné kvality i důležitým dokladem o životě našich předků,“ říká spoluzakladatel galerie a znalec Uprkova díla Petr Vašát. A popisuje hloubku díla slavného a ceněného malíře: „Byl naprosto autentický. Byl to malíř, který necítil potřebu od někoho opisovat. A zároveň to byl on, kdo ovlivnil několik generací malířů.“

Jožovi Uprkovi a jeho dílu je věnované celé první patro bývalé jezuitské koleje na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Dvanáct výstavních sálů ukazuje v plné šíři Uprkovo dílo, včetně obrazů Pouť u sv. Antonínka, Zkouška koně na tarmaku nebo vlčnovské Jízdy králů. Celkem je zde vystaveno na 160 obrazů. Navíc můžete obdivovat i dvacet plastik malířova bratra, akademického sochaře Franty Uprky.

Galerie Joži Uprky není v Uherském Hradišti náhodou. „Joža Uprka Hradiště miloval a věděl, že je takovým přirozeným centrem moravského Slovácka. Měl tu spoustu přátel. Narodil se ale v Kněždubu, což je vesnička kousek od Hodonína. Pak se přestěhoval do Hroznové Lhoty,“ připomíná Petr Vašát.

Návštěvníci galerie mohou příběh Joži Uprky blíž poznat i z řady velkých nástěnných panelů, které obsahují i dobové fotografie a spoustu zajímavých informací. Kromě toho je zde i Uprkův pracovní stůl, který pro něj navrhl známý architekt Dušan Jurkovič.

V Galerii Joži Uprky máte možnost obdivovat umělecké mistrovství moravského malíře přelomu 19. a 20. století, nádheru tehdejších krojů a bohatství moravských tradic a skrze jeho obrazy nahlédnout do tehdejšího všedního i svátečního dne.

Spustit audio