V Železničním muzeu ve Zlonicích můžete nasednout do vagonů, které svážely vápenec

5. září 2016
Česko – země neznámá

Železniční muzeum ve Zlonicích nedaleko Kladna ve Středočeském kraji představuje přístroje a vlaky, které jsou málo známé a ukazují život na kolejích i z jiného úhlu než jiná muzea. Jsou tu lokomotivy a vagony ze světa průmyslu a zemědělství a také jedna z nejzajímavějších sbírek zabezpečovací techniky.

Tuto sbírku tvoří stavidlové přístroje z roku 1902 od firmy Siemens Halske, které byly základem pro jednotnou zabezpečovací techniku v Rakousko-Uhersku. Dodnes je tato technologie používaná na vedlejších tratích. Pamětníkům se jistě bude líbit také sbírka starých jízdenek.

A nudit se tu nebudou ani malé děti, které se mohou projet vláčkem po venkovním areálu. Malé vagonky, které původně vozily kámen nebo vápenec, jsou upravené tak, aby se do nich pohodlně vešli i dospělí.

Starší ze dvou lokomotiv svážela v 40. letech 20. století vápenec na úzkorozchodné železnici v Králově Dvoře u Berouna. Její o něco mladší kolegyně jezdila v cukrovarech. Staré dieselové motory se musí nastartovat mohutnou klikou, ale jízda je velmi příjemná. Během sezony se jezdí každou sobotu od 9 do 15 hodin.

Důlní vozíky jezdily hluboko v dolech a byly široké podle toho, jak velké byly jednotlivé štoly

Na dvoře si můžete prohlédnout starou dřevěnou drezínu, svážnice nebo hunty z hlubinných dolů, které se používaly při těžbě kamene. Tyto vozíky byly různě velké podle toho, v jak velkých šachtách jezdily. K vidění jsou hunty z Kladna, Mostu nebo Měděnky.

Spustit audio