V ZŠ ve Zruči nad Sázavou bylo při pondělním testování žáků na koronavirus devět pozitivních záchytů

22. listopad 2021 15:15, aktualizováno

Základní a střední školy musí ode dneška znovu testovat žáky a studenty na koronavirus. A to všechny, kteří nejsou očkovaní a neprodělali v uplynulách 180 dnech nemoc covid-19. Pokud odmítnou, musí nosit při vyučování respirátor. Stát tak reaguje na roustoucí počty nakažených právě mezi dětmi. Testovalo se také v základní škole ve Zruči nad Sázavou.

"Opakuji ještě jednou. Nikdo nebude ani pít ani jíst. Budete mít všichni nasazenou roušku. Až budete otestovaní, a jestli budete všichni v pořádku, tak si ji sundáte," dávala dětem pokyny před tím, než se v osm hodin ráno rozezněl školní zvonek, asistentka Ilona Táborská.

Testování dětí na covid-19 v ZŠ Zruč nad Sázaou

"Dneska nás čeká testování a bude nás čekat každý týden vždycky v pondělí ráno," doplnila asistentku učitelka Pavlína Karlová ve třídě 1. A a pustila instruktážní video.

Po ukončení a vyhodnocení testování se ve škole objevilo devět pozitivních záchytů ve čtyřech třídách.

ZŠ Zruč nad Sázaou

"Asi nás to nepřekvapilo, určitě jsme to čekali zvláště v téhle době, kdy vidíme, kolik je pozitivních. Samozřejmě jsme žili v nějaké naději, že se nás to třeba netýká, ale dnešní ráno ukázalo, že ano. Máme v téhle chvíli záchyty ve čtyřech třídách. Udělali jsme i to, že jsme rodičům poslali domů i jejich sourozence. Pokud se totiž v následném PCR testu prokáže, že ty děti jsou pozitivní, tak aby jejich sourozenci byli v karanténě. Myslíme si, že je to velice důležité," přibližuje výsledek testování ředitelka školy Ivana Stará.

A jak dopadlo testování v I. A, kde hned ráno natáčela redaktorka Věra Hájková, uslyšíte v reportáži.

autor: JMys
Spustit audio