Vánoce bílé jen na horách

17. prosinec 2004

Bílé Vánoce by letos podle meteorologů mohli zažít lidé na horách. V příštích dnech má sněžit, ale těsně před Štědrým dnem se očekává obleva. Na horách by sníh měl vydržet, v nížinách ale asi roztaje a Vánoce budou na blátě.

Za frontou, která přechází v pátek přes území České republiky, bude proudit chladný vzduch od severozápadu. Zatažená obloha se bude postupně vyjasňovat, protože mraky rozfouká čerstvý vítr o rychlosti 18 až 36 kilometrů za hodinu, v nárazech a na horách až kolem 70 kilometrů za hodinu. Nejvyšší denní teploty budou mezi nulou a čtyřmi stupni Celsia a bude padat déšť se sněhem nebo sněhové přeháňky.

V neděli bude také oblačno se sněhovými přeháňkami, v pondělí má být až polojasno se sněhovými přeháňkami. Denní teploty se mají stále pohybovat kolem nuly. Před vánočními svátky tedy sníh napadne i v nížinách, ale s největší pravděpodobností nevydrží. Den před Štědrým dnem očekávají meteorologové oblevu, při níž by sněžení mohlo přecházet do dešťových přeháněk i na horách. Na první svátek vánoční by se mělo znovu ochladit, teploty sice neklesnou moc pod nulu, ale na horách má znovu sněžit. Vánoční obleva je klimatickým jevem, který se vyskytuje velmi často, podle měření v pražském Klementinu má výskyt vánoční oblevy až sedmdesátiprocentní pravděpodobnost. K oblevě, která se vyskytuje mezi 22. a 28. prosincem, se také vztahuje mnoho lidových pranostik. Ta nejznámější říká "Na Adama a Evu očekávej oblevu".

Spustit audio