Vánoční rybí polévka: někdo na ni nedá dopustit a jiný ji nepozře. Součástí českého jídelníčku je od 19. století

Rybí polévka je tradiční polévka, kterou v rámci české národní kuchyně podáváme tradičně při štědrovečerní večeři. Připravuje se z hlav a kostí kapra, nechybí kořenová zelenina, koření a voda. Důležitou součástí jsou jikry nebo mlíčí a můžeme přidat smetanu nebo bílé víno. Receptů, jak připravovat rybí štědrovečerní polévku je mnoho a často se dědí z generace na generaci. Ovšem kdy se rybí polévka ustálila v našem jídelníčku?

„První impuls přichází už někdy kolem roku 1253, kdy návštěvníci mongolských stepí u jednoho chána byli pohoštění manželkou, která vyznávala křesťanství a ona je obdarovala rybí polévkou,“ popisuje původ rybí polévky historik Jan Vondrouš.

Varianty vánočních polévek

Rybí pokrmy a samotná rybí polévka má spojitost nejenom z rozšířením křesťanství, ale i s rybníkářstvím, které je pro střední a východní Evropu typické. Rybníkářství se věnovali i podnikaví mniši a rybníkářství se objevuje okolo 19. století i v české společnosti. Rybí polévka ovšem není zcela tradiční vánoční polévka.

„Tak jak ta Česká republika je hodně rozmanitá, tak i dříve těch polévek bylo nespočetně od nějaké cibulačky, zelňačky, hrachové, čočkové polévky a tak dál. Musíme si uvědomit i to, že jsme měli vícero národností. Největší ta německá část do roku 1945, tak vlastně taky tu rybí polévku víceméně nepoužívala. Záleželo to hlavně na těch regionech,“ zmiňuje historik Jan Vondrouš.

Rybí polévka s krutony

Mladá tradice

Kapr a samotná polévka z něj je relativně mladý pokrm. Ovšem rybí polévka v posledních letech zažívá boom. To potvrzují i rybáři z Českého rybářského svazu v Ústí nad Labem v čele s mluvčím Janem Skalským.

„Rybí polévka v poslední době strašně stoupá. Také jsem ji začal vařit i když jsem k ní neměl z počátku dobrý vztah, ale ta cesta se našla a takhle to mají i mnozí další. I na těch vánočních prodejích vidíme, že dříve vnitřnosti a hlavy zbývaly. Dnes naopak je nedostatek. Lidé chodí a ptají se jestli máme hlavy a vnitřnosti navíc, protože je potřebují samozřejmě na tu polévku.“

Na přípravu tradiční rybí polévky pro běžnou rodinu potřebujeme většinou 4–5 hlav, jednoduše na jednoho jedlíka, jedna rybí hlava. Pokud hlavy neseženete můžete kapra vyfiletovat, tak se zbavit velkých kostí a skelet se spoustou zbylého masa využít na přípravu vývaru.