Vánoční trhy skoro ve všech středočeských městech

11. listopad 2004

Téměř všechna středočeská města nyní připravují tradiční vánoční trhy. Na rozdíl od let minulých se však ve stáncích objeví převážně vánoční zboží.

Textil, obuv a pyrotechnika, které často nabízely, zřejmě z většiny trhů zmizí. Některé radnice dokonce připravily zákaz prodeje zboží, které k největším svátkům v roce nijak tematicky nepatří.

Výhradně vánoční zboží si mohou lidé koupit například na trzích v Kladně, které začínají 13. prosince a končí o devět dní později. Magistrát se rozhodl, že trhovcům pronajme stánky na centrálním náměstí Starosty Pavla za symbolickou cenu. Musí však prodávat výhradně vánoční zboží a nesmí na trzích chybět ani jeden den. "Chceme tak předejít tomu, aby některé stánky zely prázdnotou," řekl ČTK primátor Dan Jiránek. Mladá Boleslav pro změnu nepořádá tradiční vánoční trhy, ale každoročně vše soustředí do jediného dne v rámci Vánočního jarmarku. Letos se uskuteční 11. prosince tradičně na Českobratrském náměstí a v tamním Sboru českých bratří. Akce pod taktovkou městského kulturního střediska je charakteristická snahou o výběr kvalitních stánkařů i bohatým doprovodným programem. Každoročně akci navštíví tisíce lidí a jarmark představuje jednu z nejmasovějších společenských událostí na sklonku roku. V Mělníku se podobně jako v předchozích letech uskuteční vánoční trhy na náměstí Míru v historickém centru od 1. do 24. prosince. Podle mluvčí městského úřadu Heleny Vavřinové má na trzích převládat vánoční zboží, ale žádný druh zboží není striktně zakázán. Městští radní ale po zkušenostech z loňska požadují po provozovatelce trhů, aby tržiště bylo plné zboží nejen o víkendech, ale i během všedních dnů. Loni totiž během týdne řada stánků zela prázdnotou. Příbram pořádá vánoční trhy 4. a 11. prosince na Václavském náměstí. Ve zhruba 16 typizovaných stáncích se bude prodávat omezený sortiment zboží, například svíčky, perníčky, keramika, stromky i tradiční občerstvení. Poslední víkend před Vánocemi budou trhy v režii agentury Pohoda, která nabídne podobné věci. Kromě toho budou o sobotách pokračovat i pravidelné trhy na náměstí TGM, na nichž jsou k dostání neomezené druhy zboží. Vánoční trh zaplní 16. prosince i Karlovo náměstí v Kolíně. Sortiment zboží radnice neurčuje, ve stáncích tak bude nabídka od prádla a hraček až po keramiku. "Nesmí se prodávat jen pyrotechnické výrobky," řekl ČTK pracovník radnice. Naopak v Nymburku žádné vánoční trhy pod taktovkou města nepořádají.

Spustit audio