Ve 14 letech plní Viktor Stocker koncertní sály u nás i v zahraničí. Patří totiž k evropské špičce ve hře na akordeon

27. září 2023

Nadání, trpělivost, hudební sluch a šikovné prsty. To všechno má 14letý Viktor Stocker z Kladrub na Benešovsku, který patří ve hře na akordeon mezi nejlepší evropské hudebníky. Prosadil se na soutěžích ve Vídni i v New Yorku. Hraní se věnuje od 4 let, denně cvičí 4,5 hodiny. Jeho příběh přináší redaktorka Věra Hájková.

Viktor Stocker na akordeon nejen hraje, ale hudbu také skládá.

„Mezi mé nejnovější skladatelské úspěchy patří cena v Lucembursku na skladatelské soutěži, která patří mezi největší v Evropě pro mládež. A také jsem dvakrát obdržel cenu Jugend komponiert,“ říká skromně mladý hudebník.

Vystupoval už v několika evropských zemích, třeba ve Švýcarsku, Rakousku, Itálii a Belgii a Německu. Může ho ještě u nás někdo posunout dál?

„Já teďka chodím do hudebky do Havlíčkova Brodu a zároveň ještě jezdím na konzervatoři do Ostravy za polským profesorem Marcinem Jablonskym.“

Viktor Stocker

Co to znamená pro rodiče, kteří mají takto talentované dítě popisuje maminka Viktora:

„Samozřejmě je potřeba ten talent dítěte podpořit, vytvořit podmínky, aby mohlo hrát. Snažíme se, aby se Viktor dostal k těm nejlepším pedagogům, takže neváhám a vozím ho po republice nebo i za hranice Česka, aby se dostal tam, kam potřebuje,“ říká Martina Stocker.

V budoucnu chce Viktor Stocker být profesionálním akordeonistou, skladatelem a učitelem hry na akordeon.

Jak se stane, že kluk jako je Viktor Stocker, začne hrát na akordeon? Kolik jeho hudební nástroj váží? Jaké má hudební cíle a sny? Poslechněte si v reportáži věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio