Ve Slaném se pije víno z místních vinic

11. říjen 2009

Když se řekne víno ze středních Čech, většina lidí si vybaví vinice v Mělníku nebo Kutné Hoře. Málokdo ale tuší, že se vínu daří i na Kladensku, konkrétně ve Slaném. V místní čísti s názvem Kvíc začala vinice vznikat před devíti lety a dnes už produkuje červené i bílé víno ve velkém. Právě teď tu vrcholí sezóna burčáku. Ochutnat ho zajela i redaktorka Jana Káninská...

Vinařství Kvíc existuje už od roku 1997, vlastní vinici začal ve Slaném - Kvíci vysazovat Petr Rychtařík až o tři roky později. S vysazováním vína skončil v roce 2004, po vstupu do Evropské unie už totiž další výsadba nebyla možná. Vinice kolem Slaného však prý není žádná novinka, víno se tu pěstovalo, jako na většině míst u nás, do třicetileté války.

Vinici se ve Slaném daří, teplo je tu podobně jako v Mělníku, je tu jen víc sucho. To vinaře trápí, ale jinak tu s pěstováním vína není žádný větší problém. Zrovna teď je ta pravá doba pro burčák, takže se dveře vinařství, jak se říká, netrhnou.

A stálí zákazníci se vracejí. Jeden z nich ochutnal pravý burčák na Moravě a je moc rád, že si ho může dát i doma na Slánsku. "V Čechách - a tedy i ve Slaném - pravý burčák dostanete od půlky září, dřívějšímu burčáku spíše nedůvěřujte," radí Petr Rychtařík. Z některých odrůd se sice burčák může vyprodukovat i dříve, ale je jich málo. Aby lidé měli jistotu, že se při koupi burčáku nespálí, tak mají nakupovat ve vinotékách nebo přímo u výrobců, které znají. "Důležité také je burčák rychle vypít, je to otázka nekolika hodin, co si ho přinesete domů," říká Petr Rychtařík.

Sezóna burčáku skončí na přelomu října a listopadu. Slánská vína však i poté patří k nejprodávanějšímu zboží v Infocentru na Masarykově náměstí ve Slaném, jak nám prozradil pracovník infocentra Jakub Hložek. Většina přespolních návštěvníků je prý velmi překvapená, že se i na Slánsku pěstuje víno.

Na poslední otázku, jaké bude letos víno a jak vypadá úroda, Petr Rychtařík odpověděl, že záleží hlavně na tom, jestli nebude pršet, protože deštěm by se naředila cukernatost vína, na kterou vinaři celý rok čekají. Zatím prý vše vypadá dobře, úplně jasno ale bude, až víno sklidí.

autor: Jana Káninská
Spustit audio