Ve středních Čechách je pět nových národních kulturních památek

20. únor 2017

Zámek v Brandýse nad Labem, krematorium v Nymburce nebo rakovnická sokolovna jsou na novém seznamu národních kulturních památek, o kterém dnes jednala vláda. V celém Česku šlo o patnáct nových památek, z toho pět je ve středních Čechách.

Národní kulturní památkou se stala sokolovna v Rakovníku – jedná se o sto let starou budovu, kterou navštívil i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Stejné označení ponese taky renesanční zámek v Brandýse nad Labem. Ten byl kdysi loveckým zámečkem českých panovníků. Město si od prohlášení národní kulturní památkou slibuje větší příliv dotací a vyšší návštěvnost.

Nejvyšší ochranu státu bude mít i Střední strojní a průmyslová škola v Mladé Boleslavi - ta byla založená v 19. století jako jedna z prvních odborných škol v Česku. To ale ještě sídlila jinde. Na seznam se dostalo taky krematorium v Nymburce nebo vodní elektrárna v Poděbradech. Zdymadlo je dominantou Labe hned naproti poděbradskému zámku.

Pokud se stavba dostane na seznam národních kulturních památek, znamená to například že když ji majitel bude chtít prodat, tak ji musí přednostně nabídnout ministerstvu kultury. Hlavní ale je, že to je prestižní ocenění. S tím je spojeno i to, že na ochranu těchto památek budou dohlížet památkáři z kraje. Nejvyšší ochrana památek začne platit 1.července 2017.

autor: fir
Spustit audio