Ve středních Čechách sníh komplikuje život řidičům i železničářům

13. listopad 2014

Ve středních Čechách už několik dnů sněží. Sněhové přeháňky v pátek zaznamenali například na Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a v okolí Prahy. Nejen řidiči by proto měli být opatrní. Na některých silnicích jim může ztěžovat jízdu ujetá vrstva nebo zbytky sněhu po pluhování. Zvýšenou opatrnost ale cestáři doporučovali i na hlavních tazích včetně mladoboleslavské rychlostní silnice R10.

Chladná noc opět na některých místech dohnala rtuť teploměrů k rekordním hodnotám. Například ve Štítné nad Vláří na Zlínsku naměřili minus 21,6 stupně Celsia. Do Česka se ale od západu vrátil sníh. Ve středních Čechách se už podařilo obnovit provoz na všech železničních tratích, kde byly komplikace kvůli sněžení.

Meteorologové předpovídají místy sněžení, na západě Čech ráno a dopoledne trvalejší. Mělo by ale postupně ustávat. V noci na sobotu se má od západu vyjasňovat a teploty v sobotu ráno klesnou k -10 stupňům Celsia.

Zhruba deset centimetrů nového sněhu napadlo v noci na středu na některých místech ve středních Čechách. Na většině území kraje navíc sněžilo i dnes dopoledne. Potíže s tím měly zejména kamiony, kvůli nepřízni počasí ráno nejely ani některé vlaky. Situaci v terénu sledují i redaktoři Českého rozhlasu Region.

Silničáři ráno kvůli zhoršené situaci uzavřeli tři silnice třetí třídy, které zapadly sněhem. Řidiči neprojeli silnicí u Klučova a v úseku Břežany-Libodřice na Kolínsku a dále v Olešce v okrese Praha-východ. Dopravní komplikace byly hlášeny mimo jiné u Hostomic na Berounsku, kde havarovalo nákladní auto, převážející prasata. Kvůli počasí byly problémy i na dálnici D1, kterou na Benešovsku na 32. kilometru zatarasil kamion. Zůstal stát napříč jízdními pruhy, směr na Prahu byl několik hodin uzavřený.

Problémy měli i řidiči na Mladoboleslavsku. Na sněhové jazyky narazili například v okolí Bělé pod Bezdězem, Bukovna, Katusic a Čisté. Dopravní nehodu řešili policisté ráno na rychlostní silnici R10. Mezi sjezdem na Mladou Boleslav a Bezděčín ve směru na Prahu skončilo osobní auto v příkopu. Další auto havarovalo za Brandýsem nad Labem.

Sníh komplikoval i železniční dopravu. Řada tratí zůstala ráno pod sněhem. Vlaky nejezdily například mezi Mladou Boleslaví, Mšenem a Mělníkem. Problémy byly i na trati z Kutné Hory do Malešova. Kvůli poškozené kolejnici na úseku z Dobřichovic do Radotína jezdily dopoledne jen po jedné koleji i vlaky na trati z Prahy do Berouna a nabíraly tak dlouhá zpoždění.

S přívaly sněhu se potýkají i ve středočeských městech a obcích. Například Kladno ve středu zahájilo nábor pracovníků na úklid sněhu. V Kladně sněží od úterního večera, kdy sníh odklízely velké sypače a ve středu časně ráno vyjely do ulic i traktory a multikáry. Do úklidu se opět zapojili i městští strážníci. Další zájemci, kteří chtějí Kladnu pomoci s úklidem sněhu, se mohou hlásit na Oddělení personálních a mzdových agend v budově Magistrátu na náměstí Starosty Pavla. Město s nimi sepíše dohodu o provedení práce.

autoři: kolektiv autorů , Von
Spustit audio