Ve Středočeském kraji proběhlo v noci protiteroristické cvičení

23. září 2005

Hasiči, policisté i záchranáři jsou podle středočeského krizového štábu připraveni na možné teroristické útoky. Schopnost zasáhnout ve výjimečných případech prověřilo v noci ze čtvrtka na pátek /22. - 23. 9./ protiteroristické cvičení v Kralupech nad Vltavou, které likvidovalo následky fingovaného výbuchu bomby ve vlaku na místní železniční zastávce. Do akce se zapojilo přes 300 specialistů.

V pohotovosti byli také figuranti. Při té příležitosti se zjistilo, že ne všechny pacienty může v případě krize ošetřit Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi. Důležitá je totiž především diagnóza jejich poranění. Pacienty, kteří by měli například těžká zranění devastující hrudník nebo lebeční kost, nemocnice neošetřuje ani při běžných situacích. Tyto případy se proto helikoptérou nebo rychlou záchrannou službou převážejí na smluvní traumacentra v Praze nebo Liberci.

V mladoboleslavské nemocnici skončili dnes ráno po fiktivním teroristickém útoku nakonec pouze tři zranění. První ze dvou sanitek dorazila až ve čtvrt na šest. Personál Klaudiánovy nemocnice byl přitom po vyhlášení teroristického útoku připraven už od druhé hodiny ranní. Celkem tak bylo v pohotovosti zhruba 15 lékařů a sester.

Spustit audio