Ve věku 80 let odešel do hereckého nebe Ladislav Županič

9. prosinec 2023 15:30

Ve věku 80 let v sobotu zemřel herec a dabér Ladislav Županič. Byl spjat především s pražským Hudebním divadlem v Karlíně, kde vytvořil desítky úspěšných rolí a které také vedl.

Ladislav Županič byl uznávaný český herec a dabér. Vytvořil řadu známých divadelních, filmových i dabingových rolí. Jeho hlasem mluvil například Clint Eastwood.

Od roku 1993 do roku 2003 byl také ředitelem Hudebního divadla Karlín. Za roli Albína v muzikálu Klec Bláznů získal v roce 1998 Cenu Thalie. Další Cenu Thalie, tentokrát za celoživotní mistrovství v kategorii muzikál-opereta, získal v roce 2016.

Posluchači Českého rozhlasu Region mohli Ladislava Županiče často slyšet v oblíbeném pořadu Humoriáda.

Na Županiče vzpomínají v dobrém i jeho kolegové nejen z divadla. „Ráda jsem za jeho éry do toho divadla (Hudební divadlo Karlín pozn. red.) chodila, protože se tam mísil žánr operetty s muzikálem,“ vybavuje si ohledně Županičova působení herečka Zlata Adamovská.

Ve filmu Županič ztvárnil například Pražáka Rumlena v Menzelově filmu Vesničko má středisková nebo sluhu v pohádkách Princezna ze mlejna 1 a 2. Na to vzpomíná i jejich režisér Zdeněk Troška.

„Byl skvělý herec a stará škola, vždycky připravený. Na place byl oblíbený a nezkazil žádnou legraci, naopak se vždy snažil udržet dobrou náladu,“ dodal.

K uctění památky Ladislava Županiče odvysílal Region v sobotu večer (krátce po 21. hodině) mimořádné vzpomínkové vydání pořadu Hvězdné návraty, které připravil moderátor Patrik Rozehnal.

Spustit audio