Ve vlašimské Farní charitě se řídí heslem „Kontejnery neděkují“

17. leden 2015

Ve Vlašimi na Benešovsku najdete obchod, který pomáhá. Mají tam totiž tzv. charitní obchůdek. Lidé do něj nosí, co už se jim nehodí, jiní si to mohou za pár korun koupit a podpořit tak nákup kompenzačních pomůcek pro nemocné. Projekt Farní charity je úspěšný a dárců přichází opravdu hodně.

„Neseme teplé věci na zimu, kalhoty, šály. Líbí se nám, že víme, že to bude pro místní, proto sem chodíme,“ shodují se lidé, kteří do obchůdku Farní charity přinášejí nejrůznější věci. „Farní charita dělala sbírku šatstva, ale mrzelo nás, že se to pak odváží jinam a my nemáme kam sáhnout, pokud se na nás obrátí někdo, kdo pomoc potřebuje,“ potvrzuje ředitelka Fartní charity Daniela Laloučková.

„Když se na nás se obrátí potřební, my s nimi uděláme v občanské poradně sociální šetření, zjistíme jak na tom jsou a na základě toho se domluvíme na poskytnutí materiální pomoci,“ vysvětluje sociální pracovnice Dana Kucharčíková . Podle jejích slov sem ale může přijít kdokoli z veřejnosti a za ceny od 5 korun si nakoupit, co potřebuje.

Výtěžek jde na nákup kompenzačních pomůcek, jako jsou naříklad elektrické polohovací postele, které pak charita půjčuje nemocným v půjčovně. Na poličkách v obchůdku simůžete vybrat například drobnější věci jako hrnky, talířky, obrázky, najdete tam i hračky pro děti nebo kočárky.“ Jsme vděční našim dárcům že přinášejí kvalitní nezničené věci . Řídíme se heslem „Kontejnery neděkují“, takže jsme vsadili na osobní přístup ,“ dodávají pracovnice vlašimské Farní charity.

autor: haj
Spustit audio