Ve vodní elektrárně Kamýk vrcholí generální oprava jednoho z turbogenerátorů

17. červen 2014

Vodní elektrárna v přehradě Kamýk na řece Vltavě je pro nezasvěcené návštěvníky jedno velké bludiště. Zabloudit se dá hned za prvním rohem. Srdcem elektrárny jsou čtyři gigantické turbogenerátory. A jeden z nich teď technici opravují. Konkrétně ten, který označují jako TG 1. Tedy turbogenerátor stojící v elektrárně jako první v řadě.

Opravované soustrojí turbogenerátoru si lze představit zjednodušeně tak, že na jedné straně asi 16 metrů dlouhé hřídele je generátor a na druhé straně Kaplanova turbína.

„Rotor a stator generátoru sloužily v elektrárně přes padesát let,“ říká vedoucí provozu Kamýku Petr Velas o vysloužilém stroji a ukazuje na nový.

Jen jeho rotor váží 80 tun. Vše montéři sestavují velice pečlivě, protože i u takto obrovských dílů hrají roli milimetry. „Mezi obručí a vinutím statoru je sedm až devět milimetrů,“ podotýká Velas.

Spletí chodeb neomylně sestupuje níže do útrob elektrárny. „Tady jsme o pár metrů níž na místě turbínového víka.“ Úzké průlezy po žebřících vedou do míst, kudy se při provozu valí statisíce litrů vody.

„Teď stojíme v průtokových cestách TG 1, v kašně. To, co vidíte, je rychlozávěr – bezpečnostní uzávěr soustrojí. Za tím jsou česlicová pole, kde se zadržují všechny nečistoty, které připlují po vodě. Stromy, větve, plasty. Vše, co by mohlo poškodit turbínu nebo rozváděcí lopaty soustrojí,“ popisuje Velas.

Ještě níž je pak už jen kaplanova turbína. A pod turbínou už pak pouze savka. Tam je teplota těsně nad nulou a docela těsno. Níž už jít na Kamýku téměř nejde. Generální oprava celého jednoho soustrojí vyjde na 160 milionů korun.

autor: duch
Spustit audio