Ve westernovém městečku Stonetown vás naučí s lasem, bičem i tomahavkem

6. září 2016
Česko – země neznámá

Parta sedmi mladíků se před lety rozhodla, že si v lesích pár kilometrů od Humpolce postaví tábor ve westernovém stylu. Dnes už je z něj malé westernové městečko, které dostalo jméno podle nedaleké obce Kamenice – Stonetown. Pokud byste někdy chtěli navštívit svět divokého západu 19. století, Stonetown je to správné místo.

„Náměty jsme brali z filmů, knížek a samozřejmě jsme se vydali i za velkou louži do Kanady a Ameriky,“ vzpomíná jeden ze zakladatelů městečka Petr Řádek. Na prázdné louce uprostřed lesa vyrostla nejdříve velká dřevěná budova, která tam ostatně stojí dodnes. Kluci byli tehdy plni nadšení a vše zvládli vlastními silami. Nadšení jim naštěstí vydrželo doteď. Bez něj by městečko nevzniklo.

Westernový Stonetown není nijak rozsáhlý, v podstatě kopíruje táborovou louku. A letní tábory tam i probíhají. Když bychom vzali stavby postupně od vstupní brány, hned na kraji najdeme malý hřbitůvek. „Je tam pohřbený jeden pejsek a jedna kočička,“ usmívá se Petr Řádek.

Za hřbitovem stojí velká budova s nápisem Toilet House. Jak název napovídá, jsou v něm toalety. Na první pohled uvidíte klasické dřevěné latríny, ale pak zjistíte, že je to moderní splachovací záchod. „Jsou normy, je potřeba, abychom to měli na úrovni 21. století,“ vysvětluje Petr Řádek.

Další budovy jsou jako vystřižené z westernových filmů. Je tu kavárna, Číňanova prádelna, banka, sídlo šerifa a nezbytný saloon a casino. A není to jen Potěmkinova vesnice s pouhými štíty domů. V kavárně dostanete kávičku, Číňan vás nechá vykoupat v kádi, v bance je dobový trezor a šerif má uvnitř bytelné vězení a před domem šibenici. Když vstoupíte do saloonu, uvidíte na stěnách fotografie opravdových desperátů divokého západu, posadíte se ke stolku a třeba vám na něm přistane i nějaká ta whisky.

Vězení v sídle šerifa

Letní táborníci žijí ve Stonetownu v pravých kanadských srubech s palandami, dřevěnými policemi a bez elektřiny. I ty si můžete prohlédnout a popřemýšlet, jestli byste takový život zvládli, byť třeba jen týden. I za jeden den tady ale okusíte, jaké je to házet nožem nebo tomahavkem a že není nic jednoduchého roztočit kolem sebe smyčku lasa v krinolíně nebo vyrýžovat z vody nějaké zlato.

Městečko Stonetown je přístupné veřejnosti po celý týden. I ve všední dny tam najdete správce, který vás provede a všechno vysvětlí. O víkendech mají živěji a často narazíte i na speciální akce, při kterých uvidíte divadelní představení, ukázky práce s lasem, nožem, bičem nebo koltem a zahrajete si indiánské hry.

Více informací najdete na www.stonetown.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.