Ve Zlosyni na Mělnicku se starají o lidi postižené Alzheimerovou chorobou

4. březen 2010

V moderně vybavené budově ošetřuje stovku pacientů odborně proškolený zdravotnický personál. Ošetřovatelská péče je specializována nejen na Alzheimerovo onemocnění, ale i na jiné typy demencí, včetně poruch chování ve stáří. Ani se nechce věřit, že i v tomto zařízení kvete láska, přesvědčila se o tom při návštěvě redaktorka Jana Huzilová.

Příběh jako z červené knihovny. Celý život hledali lásku a našli ji až na sklonku život. Václav a Karla jsou dvojicí, kterou ve zlosyňském Alzheimer-centru jen těžko přehlédnete. Jejich štěstí a lásku jim přejí nejen devadesátiletá maminka Karličky, která s ní v centru žije, ale i sestra Václava a také sestřičky a všechen personál. Centrum se rozhodl podporovat Nadační fond Podepsáno srdcem, který už 15 let pomáhá především dětem. Přesto se letošní výtěžek z benefičního koncertu a aukce výtvarných děl rozhodl věnovat pomoc nejstarším občanům s Alzheimerovou chorobou. Téma možná ne tak atraktivní jako pomoc dětem, ale o to potřebnější, protože důstojné a klidné stáří se dříve nebo později bude týkat každého z nás.Ve středu 3. března předali zástupci Nadace Alzheimer- centru ve Zlosyni na Mělnicku 12 speciálních matrací, každá v hodnotě 30 tisíc korun a šek na 100 tisíc korun. V České republice je jen šest podobných zařízení jako tomu ve Zlosyni. Zařízení poskytuje služby 100 klientům se stařeckou, Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí. Tito lidé jsou často upoutáni na lůžko a je velmi důležité, aby měli k dispozici odpovídající a šetrné potřeby a vybavení.

Ubytování je realizováno ve dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Klientům je kromě terapeutických a společenských místností k dispozici, jak venkovní terasa s přímým výstupem z jídelny, tak velká zahrada, která zaručuje celodenní bezpečný pobyt klientů venku. Poloha budovy umožňuje pohodlné i bezpečné vycházky klientů s personálem mimo budovu.

Zařízení je vybaveno polohovacími postelemi a vším, co k moderní ošetřovatelské péči patří. Péče je tu určena i pro klienty v nejtěžších stádiích onemocnění. Není vyloučen pobyt klienta i s jinou diagnózou, avšak po individuální konzultaci a po posouzení vhodnosti umístění tak, aby ošetřovatelská péče byla zvládnutelná a klientovi vyhovující.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio