Vejvodova Zbraslav tento víkend

24. září 2004

V pátek začala Vejvodova Zbraslav, mezinárodní festival malých dechových orchestrů. Do neděle se devátého ročníku zúčastní sedm českých a tři německé soubory. Přehlídka se každoročně koná k poctě zbraslavského skladatele a kapelníka Jaromíra Vejvody, autora nejslavnější polky všech dob a hitu století, písně Škoda lásky.

Orchestry se v pátek odpoledne představí v okolí, a to v Davli, v Klínci a v Radotíně, v Jílovišti, ve Vraném nad Vltavou a pak i ve stanu na Zbraslavském náměstí. Tam mají podle agentury Orfea hrát od 18:30 do 22:00. V sobotu 25. září začnou soutěžní vystoupení orchestrů v Černém divadle Jiřího Srnce na Zbraslavi. Budou hodnocena tříčlennou porotou v čele s Karlem Bělohoubkem, skladatelem a bývalým šéfdirigentem Ústřední hudby Armády České republiky. Odpoledne se podle pořadatelů uskuteční divácky nejatraktivnější část festivalu - průvod zúčastněných orchestrů s mažoretkami. Trasa průvodu povede ulicí U Národní galerie na Zbraslavské náměstí. Průvod bude zakončen společným koncertem všech zúčastněných orchestrů a mažoretkových skupin pod taktovkou Moniky Vejvodové - Šterbákové, vnučky Jaromíra Vejvody. Později bude na pódiu ve festivalovém stanu program pokračovat koncertem Vejvodovy kapely. Vede ji nejmladší syn Jaromíra Vejvody, všestranný hudebník, příslušník již čtvrté generace muzikantského rodu. Večer se bude ve stanu na náměstí konat lidová veselice s orchestrem Březovanka z Čáslavi, který je trojnásobným vítězem festivalu Vejvodova Zbraslav.

V neděli dopoledne zakončí festival ve stanu na Zbraslavském náměstí koncert dvou českých orchestrů. Jaromír Vejvoda (1902 až 1988), "nekorunovaný král české dechovky a král české polky", proslul zejména jako autor polky Škoda lásky z roku 1929, známé v západních armádách za druhé světové války s textem Vyvalte sudy a po válce po celém světě. V repertoáru dechových hudeb patří k oblíbeným dosud. Vyhlašovatelem festivalu je Zbraslavská kulturní společnost, Městská část Zbraslav a synové Jaromíra Vejvody.

Spustit audio