Velikonoce u krajanů ve světě aneb Cestujeme a pečeme s Petrou Burianovou, se kterou pekla celá země

1. duben 2024

Čím jsou pro historicky první vítězku soutěže Peče celá země právě Velikonoce? Jak uslyšíte ve svátečním pondělním vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”, ve kterém jsem si k mikrofonu pozval nesmírně sympatickou, velice šikovnou a do neuvěřitelného vějíře aktivit zainteresovanou ženu, jsou pro Petru Burianovou silnějším svátkem než Vánoce. Má ráda tradice, před Velikonocemi drží půst.

Cestovat budeme pochopitelně i za tradicemi u krajanů v různých koutech světa - v Chorvatsku, Bosně nebo Rumunsku, ale také v exotických destinacích, jako je Argentina nebo Brazílie. Ale nejen to - už jste třeba slyšeli o koláčové mapě, železném koláči a myslíte, že i Petra Burianová také sem tam něco připálí?

Zdravotní škola, práva a pečení

Čtěte také

Zajímavá cesta Petry Burianové, se kterou nakonec “pekla celá země”, co říkáte? Pochopitelně ale startujeme o Velikonočním pondělí u tradic a dovíte se tedy, co je z nich u Burianů zvykem připravovat. Není toho málo, nic jiného bych ostatně ani nečekal od ženy, kterou baví všechno, co souvisí s řemeslem a lidovými tradicemi.

Proto také například v seznamu kurzů, které pořádá, jsou vedle pečení velikonočního pečiva nebo různých technik zdobení kraslic i třeba dovednosti práce s proutím, slámou a draní peří.

Koláče i na Velikonoce

Petra Burianová mě poopravila v názoru, že koláče nejsou až tak typické pro velikonoční svátky a já se potom u koláčů v rozhovoru trochu zdržel.

U krajanů v Rumunsku

Myslím totiž, že i vás u přijímačů bude zajímat, co to je “koláčová mapa” a jak je s ní Petra Burianová daleko. Tak jako se dovíte, v čem je tajemství “železných” koláčů v Bosně.

Kroje s diamanty a rohlíčky z buráků

Čtěte také

V televizním “Pečení na neděli” jste mohli s Petrou Burianovu zavítat i za našimi krajany. Což jsme si dopřáli na rozhlasových vlnách také. A proto uslyšíte, že například v Jižní Americe je možné spatřit ženy v naších krojích nikoli s tradičním šátkem na hlavě, ale s diamantovou korunkou. A krajanům ve vzdálených destinacích chybějí klasické ingredience.

Proto mívají tradiční pokrmy často exotické modifikace. A tak můžete ochutnat vanilkové rohlíčky s příchutí buráků nebo frgály se želé z ovoce stromu kvájáva hrušková. To je taková česko - brazilská originalita.

Místo makronky laskonku

Můj cestovatelský kufřík skrýval i pro Petru Burianovou nejedno překvapení. Dovíte se, proč jsem měl s sebou vedle mašlovačky, injekční stříkačky nebo “Janošova” Pardubického perníku i makronku. Francouzskou cukrovinkou jsem sice nasměroval moji partnerku u mikrofonu k tématu francouzských specialit, ale nijak jsem ji neokouzlil.

Ve Francii u dcery

Prý před ní ráda dá přednost naší klasické laskonce, která je makronkám dost podobná. Ale na cestě do Francie jsme se ještě pozdrželi.

Pečivo do Francie a sen

Prvorozená dcera Petry Burianové žije ve Francii. A tak údajně není ojedinělé, když s sebou rodina veze do země galského kohouta i nejedno zavazadlo naplněné naším tradičním pečivem nebo laskominami. Při našem rozhlasovém cestování si ale povíme také víc o touze Petry Burianové absolvovat právě ve Francii stáž v nějaké vyhledávané cukrářské škole.

Cesty domovem a Cesta z těsta

V nejnovějším vydání pořadu “Na cestách” budeme putovat s Petrou Burianovou i po místech v Čechách a po Moravě. Pomůže nám také její kniha Cesta z těsta - mimochodem nejprodávanější kuchařská kniha roku 2020. Rozhovor totiž vedu se zanícenou sběratelkou nápadů a receptů už osvědčených a regionálně upravených.

Němcova, ale i sviňůrky, krompeláky nebo zahýbáky

Čtěte také

Právě kvůli zálibě ve sbírání regionálních receptů, nápadů a zkušeností o sobě Petra Burianová říká, že je trochu jako Božena Němcová. Poodhalíme vám ale také, co se krývá pod neobyčejnými názvy jako je sviňůrka, krompelák, co jsou třísky a další gastronomické “podivnosti”.

A pokud vás zajímá, jestli Petra Burianová také občas něco připálí a proč v kufříku byl i obyčejný rohlík, nalaďte si o svátečním pondělí 1. dubna po zprávách v 18:00 Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice. Není to apríl - těšíme se na vás nebo si nás najděte v audio archivu pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související