Větší a větší zájem o Kutnou Horu

9. prosinec 2004

Zájem turistů o Kutnou Horu roste. Za letošních 11 měsíců město navštívilo přes 500 000 lidí, což je nárůst zhruba o 20 procent, řekl novinářům starosta Ivo Šalátek.

Největší zájem byl už tradičně o chrám sv. Barbory, který do konce listopadu navštívilo 198 000 lidí. Známou Kostnici si nenechalo ujít 178 000 osob, Vlašský dvůr 77 000 zájemců a Hrádek s expozicí Českého muzea stříbra 42 000 turistů. Dvě třetiny z nich tvořili zahraniční návštěvníci. Návštěvnost Kutné Hory se podle starosty zvyšuje od roku 1997, s malými výjimkami, způsobenými například povodněmi, teroristickým útokem na USA nebo válkou v Íráku. Spokojeni mohou být nejen provozovatelé památkových objektů, ale i místní živnostníci, kteří poskytují služby turistům. "Určitě se to odráží i na jejich tržbách," poznamenal starosta. Velký podíl na rostoucí návštěvnosti má i městská organizace Průvodcovská služba. Její informační středisko je podle výsledků nedávné soutěže vydavatelství COT media druhým nejlepším v České republice. Letos už jeho služeb využilo na 13 500 lidí, tedy stejně jako celý loňský rok, řekla jeho vedoucí Eva Godlewská. Služby informačního centra využívají především zahraniční turisté, cestu si do něj ale nachází už i domácí klientela.

Ocenění, které informační centrum získalo, je podle Godlewské zavazující. "Motivuje, abychom služby rozšířili," dodala. Nezáleží ale jenom na něm. Ve městě je například třeba vybudovat dostatečné ubytovací kapacity, aby vznikly možnosti pro kongresovou turistiku s celoročním využitím, popsala možné směry rozvoje.

Spustit audio