VIDEO: Disciplínu losos trénuje mistr světa v rybolovné technice na fotbalovém hřišti v Zaječově na Berounsku

29. červen 2023

V pátek 30. června začne v Českých Budějovicích Mistrovství České republiky v rybolovné technice. Závodníci budou soutěžit v devíti disciplínách, při kterých musí pomocí prutu a vlasce házet závaží na terče nebo do dálky. Pozici favorita bude obhajovat 25letý Tomáš Spáčil ze Zaječova na Berounsku, který je několikanásobným mistrem světa.

„Dokončujeme tady přípravu. Je potřeba si takhle vytáhnout vlasec na zem. Potom, až budeme odhazovat šňůru, tak ten vlasec poletí za ní," popisuje závodník Tomášem Spáčil svůj trénink na fotbalovém hřišti v Zaječově. Připravuje se zde na disciplínu, které se mezi závodníky říká losos. Oficiálně se jmenuje muška dálka obouruč. S prutem dlouhým asi pět metrů se snaží dohodit vlasec se závažím co nejdále.

„Hodil to až na ty kontejnery, takže to je dobrý,“ komentuje synův výkon spokojeně jeho otec Radek, který je zároveň Tomášův trenér. Délka tak dobrého hodu byla něco kolem 75 metrů.

Podle trenéra musí mít závodník v rybolovné technice sílu i cit pro přesnost.

„Když si závodník připraví šňůru, tak ji musí dostat do vzduchu a udělat minimálně jeden mezihod, aniž by se ta šňůra dotkla země.“

Jinou techniku trénuje Tomáš Spáčil doma. Zkušební terče na zahradě tvoří misky s vodou. Prutem trefuje jednu misku za druhou, úspěšnost má až kolem 95 %. V nadcházejícím Mistrovství České republiky má proto opět velkou šanci uspět ve většině disciplín.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.