Víme, jak bude vypadat votické motýlárium na Benešovsku!

9. březen 2015

Stavba budoucího motýlária ve Voticích na Benešovsku začíná dostávat první obrysy. Ochránci přírody už mají na stole plány a první vizualizace, jak by dům pro motýly mohl vypadat.

Staré skleníky od rozbitého skla, rostlin a náletů začínají čistit pracovníci stanice Ochrany fauny ČR ve Voticích. Z nevyužívaných zahradnických konstrukcí by se během pár let mělo stát první české motýlárium. Namísto skleněné střechy bude například síťovina.

Projekt, který zatím nemá v Česku obdoby, zaujal desítky lidí, kteří ochranářům nabízejí pomoc. „Profesionální fotografové motýlů nám dávají k dispozici své snímky, které by se mohly stát součástí stálé expozice, jiní nabízejí, že pomohou se stavbou nebo odklízením střepů,“ pochvaluje si ředitel stanice v Hrachově a autor projektu Pavel Křížek. Na budoucí podobu zařízení budou mít vliv i děti, které mají nakreslit, jak si takové motýlárium představují.

Ze skleníků je potřeba odstranit nálety a rozbité sklo

Myšlenka motýlária se zrodila společně s tím, jak v přírodě ubývá motýlů. Některé druhy se totiž vážou pouze na konkrétní květinu a pokud v krajině chybí, logicky zmizí i motýl. Ve sklenících proto budou různá stanoviště s konkrétními druhy motýlů.

autor: haj
Spustit audio