Violista Vladimír Bukač odpočívá od hudby v oblacích

13. leden 2023

Ačkoliv je dnes významnou osobností ve světě klasické hudby, jeho hudební začátky úzce souvisí s cimbálovou muzikou. Přestože se narodil v Olomouci, jeho druhým domovem se stala středočeská víska Přišimasy, kam jezdíval na studiích za babičkou. Vystudoval sice hru na housle, ale nakonec se stal velmi respektovaným violistou. Životní příběh Vladimíra Bukače může být pro všechny velkou inspirací.

Violista Vladimír Bukač je mezinárodně respektovaným a známým violistou. Ačkoliv ho koncertní cesty zavedly po celém světě, rád vzpomíná na své dětství u babičky ve středočeské obci Přišimasy, kam pravidelně jezdíval i později jako student konzervatoře v Praze.

Jeho první zahraniční angažmá ho na tři roky zavedlo do Orchestra Ensemble Kanazawa v Japonsku, se kterým jako sólista i koncertní mistr koncertoval po celé oblasti Japonska, Austrálie i Nového Zélandu. Následovalo pětadvacetileté působení v proslulém Talichově kvartetu.

Dnes působí jako profesor hry na violu na dvou vysokých hudebních školách – v Bruselu (Conservatoire royal de Bruxelles) a v Drážďanech (Hochschule fűr Musik Carl Maria von Weber), a je jediným českým violistou, který je zván do zahraničí jako člen poroty nejvýznamnějších mezinárodních soutěží ve hře na violu.

Když vám od dětství hraje cimbálovka v obýváku

Narodil se v Olomouci a jeho kroky k hudbě začaly poměrně záhy. Ačkoliv rodiče nebyli profesionální hudebníci, tatínek si vedle náročné profese právníka našel čas na muzicírování a jako houslista amatér vyhrával v cimbálové kapele. Občas cimbálovka zkoušela i u Bukačů doma. Když malý Vladimír ve čtyřech letech na klavír sám od sebe zabrnkal písničku, bylo o jeho osudu rozhodnuto.

V pěti letech byl přijat do hudební školy a ve čtrnácti letech odešel studovat na Pražskou konzervatoř. Ještě že byla nedaleko babička. Z malé středočeské obce Přišimasy ostatně pocházela rodinná linie z maminčiny strany. Babička vnukovi ráda poskytla potřebné zázemí a dětství i dospívání prožité na středočeském venkově dalo Vladimírovi dobrý životní základ. Možná právě díky babiččině kuchyni si později našel jako jeden z mnoha koníčků i vaření.

To, že je rozeným violistou, objevil v Japonsku

Původně vystudoval hru na housle, a to nejen na AMU v Praze, ale i na vysoké škole ve Freiburgu u věhlasného houslisty Wolfganga Marschnera. Vždy ale miloval zvuk violy. Osudový zlom nastal, když byl během jeho angažmá v Japonsku vypsán konkurz na sólového hráče na violu. Neváhal a chopil se příležitosti.

Hra na violu i na housle je sice podobná, nicméně v mnohém náročnější. Viola je zkrátka větší nástroj. Vladimír zjistil, že má pro hru na violu vrozené dispozice a konkurz vyhrál. Z houslisty se stal ještě úspěšnější violista.

Překonání strachu znamená objevit nový potenciál

Následující pětadvacetiletá kariéra jako člena Talichova kvarteta i jeho sólové aktivity byly ve znamení neustálého cestování. Jenom s Talichovým kvartetem letěl 30x na dlouhé koncertní turné po Severní Americe, ale také do Jižní Ameriky, po celé Evropě a především Francii.

Cestování se ovšem může stát noční můrou, pokud trpíte fobií z létání. A to byl přesně případ Vladimíra. Pomohl až kamarád, který má pilotní průkaz a přiměl Vladimíra, ať si létání sám vyzkouší a něco se také o letadlech naučí. Prý to není o nic jiné než jízda autem. A vyrazili spolu na let malým dvoumístným letadlem.

Vladimír nakonec strach z létání překonal a dnes se právě létání s přáteli v malých sportovních letadlech stalo jeho vášnivým koníčkem. A těch koníčků rozhodně není málo. Své místo ve Vladimírově životě má i motorka „Máša“, vaření i lyžování. Dnes ví, že ho právě koníčky zachránily od syndromu vyhoření, které při jeho náročném celoživotním povolání rozhodně hrozilo.

Spustit audio