Víra hory přenáší

23. prosinec 2005

Rčení víra hory přenáší je úplně běžné a jeho smysl se pokládá za zcela jasný. Když si věříme, dokážeme i takové napohled nemožné činy, jako je přenesení hory. Také toto úsloví pochází z Bible. Ostatně v této Knize knih se o víře pochopitelně mluví velmi často, a tak odtud pocházejí i další slovní spojení týkající se víry. Například víra tvá tě uzdravila či víra tvá tě spasila.

Pokud jde o přenášení hory, ten Ježíšův výrok zapsaný v Matoušově evangeliu zní takto: "Budete-li mít víru jako zrnko hořčice, řeknete této hoře: Přejdi odtud tam, a přejde; a nic vám nebude nemožné." Ježíš tohle řekl svým učedníkům Petrovi, Jakubovi a Janovi, kteří se snažili vyléčit jednoho chlapce z náměsíčníctví. Nedařilo se jim, Ježíš si tedy chlapce povolal k sobě a vyléčil ho. "I vyšlo z něho ďábelství a uzdraven jest mládenec v tu hodinu." Když se apoštolové podivovali na tím, že oni neuspěli, zato Ježíš ano, dostalo se jim shora uvedené odpovědi týkající se víry, která hory přenáší. Pohybovat horami pomocí víry byla zdá se oblíbená Ježíšova metafora, protože v Evangeliu svatého Marka ji používá ještě jednou, tentokrát nejde o přenášení hory, ale o její řekněme samopohyb. Ježíš říká: Kdož by koli řekl hoře této: Zdvihni se a vrz sebou do moře, a nepochyboval by v srdci svém, ale věřil by, že se stane, cožkoli dí, budeť jemu tak, což by koli řekl."

Michal Novotný

Řekl jsem, že uvedená rčení o víře dnes používáme ve významu "když si budu věřit, když budu věřit sám sobě, ve své schopnosti, dokážu i nemožné věci, přenést horu, pohnout horou, uzdravit se z nevyléčitelné nemoci". Což je však až moderní výklad, moderní pojetí, takhle to staří Židé nemysleli. Ježíš nenabádal k víře ve vlastní schopnosti, ale k víře v Boha. Víra v Boha je tou silou, která přenáší hory a uzdravuje. Vilém Schneeberger to shrnuje slovy: "Buď Bohu věříš, nebo nevěříš. Věříš-li, že Bůh má moc jednat, stane se podle tvé víry."

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka