Vláda schválila rozpočtový cíl reformy

18. červen 2003

Vláda dnes schválila rozpočtový cíl, k němuž má reforma veřejných financí směřovat; deficit veřejných financí se má do roku 2006 postupně snížit na čtyři procenta HDP z letošních 6,2 procenta. O celém návrhu rozpočtové reformy včetně úsporných opatření by měl kabinet rozhodnout až v pondělí po nedělní schůzce vedení koaličních stran. Dnew to v průběhu zasedání kabinetu řekla jeho mluvčí Anna Stárková.

Vláda by v souladu s reformním cílem měla sestavit státní rozpočet na rok 2004 se schodkem 118 miliard Kč při příjmech 736 miliardy a výdajích 854 miliardy. Letošní rozpočtový deficit včetně úvěru od Evropské investiční banky na krytí povodňových škod z loňského srpna a desetimiliardového odškodnění společnosti CME by se měl podle posledních odhadů vyšplhat na 128 miliard Kč. Pokud se vládní koalici nepodaří státní rozpočet na příští rok prosadit, bude to znamenat pád vlády, míní premiér Vladimír Špidla.

Logo

Prostřednictvím navrhovaných reformních opatření by měl kabinet během tří let celkem uspořit 200 miliard korun ve výdajích a dalších 70 miliard korun získat z vyšších daní. Změny v zákonem daných výdajích mají ve třech letech přinést úspory 120 miliard korun. O dalších škrtech ve výdajích ministerstev ve výši 80 miliard korun, k nimž není třeba změna zákona, musí zvlášť rozhodnout vláda.

Největší úspory si zatím stát slibuje od pomalejšího růstu platů zaměstnanců veřejného sektoru, od pomalejší valorizace penzí, od škrtů v nemocenské a zpřísnění výplaty dávek státní sociální podpory. Počet státních úředníků nemá růst a počet zaměstnanců v celém veřejném sektoru má klesat. Vyšší příjmy by měly do státní pokladny plynout z vyšších spotřebních daní z cigaret, lihu a pohonných hmot. Také řada služeb bude zdaněna 22procentní sazbou DPH místo dnešních pěti procent. Poroste i daň z nemovitostí a živnostníci budou státu více odvádět na sociálním pojistném. Naopak podnikům postupně klesne daň z příjmu z dnešních 31 procent na 24 procent v roce 2006. První balík reformních zákonů, které by měly platit od příštího roku, projedná sněmovna na mimořádné schůzi 22. července. Druhé a třetí člení zákonů by se mělo odehrát koncem září. Do konce září také vláda musí sněmovně předložit návrh státního rozpočtu na rok 2004.

Spustit audio