Vlašimský zámecký park přišel o řadu vzácných stromů. Na vině jsou přírodní živly

7. srpen 2013
Zprávy

Zámecký park ve Vlašimi zažívá nejsmutnější období za posledních deset let. O řadu vzácných stromů ho připravily nedávné povodně, téměř stovka jich padla minulý týden při silném větru. Kalamitu završila tato neděle, kdy opět řádil vítr a shodil desítku stromů do řeky.

V zámeckém parku ve Vlašimi stále platí, že se zde lidé mohou pohybovat pouze na vlastní nebezpečí a určitě by neměli chodit mimo vyznačené cesty. Zatímco běžně jsou louky v parku plné odpočívajících lidí, teď se tady návštěvníci spíše prochází a sledují, jak dokáže přírodní živel zničit stromy, které tu rostly i stovky let.

„Je to zbytečné, není to ošetřené tak, jak by to mohlo být. Je to smutný pohled. Není co dodat. Je nám líto hlavně vzrostlých dubů a smrků, které byly v nejstarší kategorii. Ty to bohužel odnesly nejvíc,“ říkají k tomu kolemjdoucí.

Hodnota stromů je nevyčíslitelná. Vždyť zažily i svatbu hraběnky vlašimského sídla v roce 1774, bourání hradeb, a ustály i přeměnu parku do dnešní romantické podoby.

Konec života tichých svědků dávných dob nese s těžkým srdcem i Karel Kříž z vlašimského svazu ochránců přírody: „Ty škody jsou obrovské, ale prostě je to tak. Budeme se s tím muset vypořádat. Život stromů, to je něco jako život lidí – boj mezi člověkem a nemocí.“

A někdy se prostě nad nemocí a přírodními živly vyhrát nedá. Jediné štěstí je, že když stromy ve vlašimském parku padaly, tak nikoho nezranily.

autor: haj
Spustit audio