Vlasta Burian je jedním z nejslavnějších libereckých rodáků. Vybudovali tam proto jeho pamětní síň

20. listopad 2018
Česko – země neznámá

Vlasta Burian, to je pojem české kinematografie a českého divadla. Titul Král komiků lze u nás jen těžko přisoudit někomu jinému. To se všeobecně ví. Už méně se ale ví, že Burianovým rodištěm je Liberec. Jeho rodný dům stával v Lucemburské ulici. A jen pár desítek metrů od něj vyrostlo v roce 2015 Centrum Vlasty Buriana, které umělce představuje jako všestranného člověka a také pořádá řadu akcí.

Vlasta Burian se v Liberci narodil 9. dubna 1891 jako Josef Vlastimil Burian. Do 11 let mu v Liberci říkali Pepíku. Pak se rodina přestěhovala do Prahy a Burian, který už tehdy bavil spolužáky, přičichl k divadlu. Byl také zdatným sportovcem, především fotbalistou. Dokonce se prý rozhodoval mezi fotbalem a divadlem. Vyhrálo divadlo a zrodil se tak přední český divadelní a filmový herec, zpěvák, divadelní ředitel a imitátor.

Burian byl jedním z nejpopulárnějších herců první republiky. Po 2. světové válce byl neprávem obviněn z kolaborace a odsouzen. Teprve v roce 1950 mu bylo herectví opět povoleno. Rehabilitován byl až 32 let po své smrti v roce 1962. Tedy v roce 1994. Oblíbeným komikem ale zůstal dodnes, o čemž svědčí vítězství v anketě o "Krále komiků" a časté televizní reprízy jeho filmů. Z nejznámějších jmenujme: Přednosta stanice, Tři vejce do skla, Anton Špelec ostrostřelec, C. a K. polní maršálek, Ducháček to zařídí, Byl jednou jeden král a další.

Rodný dům Vlasty Buriana

Pokud se do libereckého Centra Vlasty Buriana vydáte do 28. listopadu, stihnete výstavu nazvanou „T.G.M. a Vlasta Burian v historických dokumentech aneb Potkali se?“. Kromě přednášek, promítání a dalších setkání probíhají v centru i sportovní akce. Burian byl velkým sportovcem, dokonce se rozhodoval mezi fotbalem a divadlem, a tak není nepochopitelné, že ve druhém patře centra je fitness a vitality centrum. Hlavní náplní ale zůstává osvětová činnost připomínající slavného libereckého rodáka.

 

Spustit audio