Vltava v Praze překročí první povodňový stupeň. Magistrát proto preventivně uzavírá vrata na Čertovce i část náplavek

3. červen 2024 13:00

Počasí se vyvíjí nevyzpytatelně a do Vltavské kaskády, zejména do Orlíka, přitéká velké množství vody, proto je nutné preventivně zvýšit odtok z přehrad. Tím dojde ke zvýšení hladiny Vltavy v Praze, která překročí první stupeň povodňové aktivity, a bude nutné preventivně uzavřít vrata na Čertovce, část náplavek i cyklostezku na Zbraslavi.

Dnes ráno se kvůli vývoji počasí znovu sešel Povodňový orgán hlavního města Prahy.

„Vedení Prahy pečlivě monitoruje vývoj povodňové situace v hlavním městě. Nemůžeme nic podcenit a jsme připraveni Pražany chránit. Zároveň také prosím o důsledné dodržování pokynů kompetentních orgánů,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Kvůli zvýšenému odtoku z Vltavské kaskády se v Chuchli očekává průtok, který přesáhne 450 m3, což znamená dosažení prvního stupně povodňově aktivity.

Povodí Vltavy proto dnes preventivně uzavře protipovodňová vrata na Čertovce. S okamžitou platností se také uzavírá část náplavek na Hořejším nábřeží mezi Palackého mostem a Jiráskovým mostem a jižní část Rašínova nábřeží. Uzavírá se také cyklostezka mezi mostem Závodu míru na Zbraslavi a Vraným nad Vltavou. Přerušen bude v Praze také provoz přívozů.

Uživatelům řeky Vltavy a jejího okolí hlavní město doporučuje obezřetnost a sledovat situaci i hladinu Vltavy. Praha doporučuje, aby lidé neparkovali vozidla na náplavkách, neboť by při zhoršení situace musela být tato vozidla urychleně vyparkována. Aktuálně je vývoj počasí nevyzpytatelný a těžko predikovatelný a tato vozidla by pak mohla bránit rychlému přijímání dalších opatření.

autor: JMys | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio