Vodáky na Sázavě letos čeká řada novinek. Třeba trhací mapy s nebezpečnými místy

9. únor 2014

Řeka Sázava má být pro vodáky bezpečnější, na druhou stranu se i oni mají začít chovat lépe. To je cílem projektu Řeky se mění. Na něm spolupracují obce, podnikatelé a občanská sdružení z okolí Sázavy.

Vodáci na Sázavě mohou letos očekávat hodně novinek. Už teď začínají u řeky vyrůstat nová stanoviště, kde je plno informací. Pomáhá je zajišťovat obecně prospěšná společnost Posázaví.

„Součástí projektu je osazení vybraných míst podél řeky Sázavy informačními panely, lavičkami, mobiliářem, třeba rozcestníkem, který ukazuje na zajímavosti v okolí,“ popisuje Jaroslava Tůmová ze společnosti.

Na stanovištích jsou také trhací mapy. Vodáci si tak mohou vzít sebou plánek řeky, ve kterém jsou označená nebezpečná místa. Některá mají ale ubýt. Povodní Vltavy podle slov manažera Jiřího Friedla chystá úpravu několika jezů.

„Předpokládá se, že v rámci rekonstrukcí budou vybudované jak rybí přechody, tak sportovní propusti pro vodáky,“ doplňuje.

Zvýšit bezpečnost má také Desatero správného chování na vodě, které bude na tabulích v okolí řeky. „Má ukázat nejen vodákům, ale všem lidem, kteří se podél řeky pohybují, jakým způsobem by se měli chovat. Nevyhazovat třeba odpadky,“ upozorňuje Jaroslava Tůmová.

Obce a povodí Vltavy se budou také zaměřovat na černé prodejce občerstvení u řeky. Podle Jiřího Friedela totiž každý rok s takovým nápadem přijdou desítky lidí.

„Znamená to samozřejmě zátěž z hlediska odpadu pak pro nejbližší okolí, protože ve většině případů si vodáci berou občerstvení sebou a pak ho někde odhazují,“ upozorňuje.

O tom, že projekt Řeky se mění má smysl, je přesvědčený i Jaromír Biolek. On sám žije u Sázavy 20 let a poskytuje vodákům vybavení. Zatímco dříve jezdili na vodu, jak se říká ‘srdcaři‘, dnes je to podle něj hodně hledačů netradiční zábavy.

„Nemají tak úplně vztah k vlastnímu vodáctví. Takže dneska je to o hledání nějakých nových parametrů, jak v podstatě učit vodáky nějakým zásadám slušného chování a bezpečnosti na řece,“ říká. Velkým nebezpečím je podle něj alkohol. Řada lidí si totiž děla z lodě pojízdnou hospodu.

O víkendu 11. až 13. dubna bude na Sázavě tradiční čištění řeky. Loni bylo odpadu 19 tun.

autor: haj
Spustit audio