Vražda šéfa podsvětí Běly. Kriminalisté navrhli obžalovat bývalé členy URNA

15. březen 2017

Kriminalisté ze speciálního týmu Tempus konečně uzavřeli případ vraždy jednoho z nejobávanějších šéfů českého podsvětí devadesátých let Antonína Běly. Trvalo jim to téměř 21 let. Detektivové navrhli obžalovat dva bývalé členy policejního Útvaru rychlého nasazení (URNA), informuje deník Právo.

„Společně s kompletním spisovým materiálem jsme minulý týden odeslali na Krajské státní zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na dvě obviněné osoby pro trestný čin vraždy ve spolupachatelství,“ řekl v úterý Právu ředitel celorepublikové kriminálky Michal Foit.

Policisté už loni na jaře kvůli vraždě šéfa českého podsvětí obvinili Pavla Šrytra, který byl v minulosti členem URNA a pracoval také jako bodyguard nejdříve pro Bělu a pak pro mafiánského bosse Františka Mrázka.

Čtěte také

Detektivové poté obvinili i druhého podezřelého, rovněž bývalého člena zásahové jednotky URNA Jána Kaco. Šrytr s Kacem vypálili na Antonína Bělu podle policie před jeho vilou v Úvalech u Prahy 33 ran ze samopalů. Šéfa podsvětí dvacetkrát zasáhli, jednou přímo do hlavy.

Pokud budou obžalování a soud je shledá vinnými, hrozí oběma mužům podle trestního zákoníku platného v době vraždy až patnáct let vězení nebo i výjimečný trest. Šrytr a Kaco vinu odmítají, v době vraždy byli prý spolu na Slovensku. Podle informací Práva však jejich alibi na dobu vraždy údajně nesedí.

Spojení s mafiánským bossem Mrázkem?

Už před dvaceti lety byli detektivové přesvědčeni, že za vraždou byl mafiánský boss František Mrázek. Běla se spolu s Mrázkem totiž rozhádali o majetek. Důkazy o tom, že si vraždu Běly objednal Mrázek, však tehdy policie neměla.

Sám Mrázek byl zavražděn o deset let později. Vrah je dodnes neznámý. „Střelec byl vzhledem k tomu, že padla jen jedna rána, jeden. To ale neznamená, že na místě musel být nutně sám. Tam mohli být další lidé, kteří mu takzvaně kryli záda, mohli se tam vyskytovat už nějakou dobu předtím. Víme také, že znal zvyklosti Františka Mrázka. Věděl, že zhruba deset minut před odjezdem mu vždycky jeho ochranka startuje auto,“ popsala jeho vraždu před časem Blanka Kosinová z policejního prezídia.

Kromě vraždy Běly policie prověřuje desítku dalších vražd, které nějak souvisí právě s Mrázkem.

autor: ako
Spustit audio