Vydejte se Medvědí stezkou po stopách poslední šumavské medvědice

21. listopad 2014
Česko – země neznámá

I když se snažili Schwarzenbergové medvědy spíš chránit, rozhodli v listopadu roku 1856 o zástřelu poslední samice hledající marně v šumavských hvozdech vhodného partnera. „Kníže nechtěl, aby medvědice zašla věkem nebo nemocemi, proto ji nechal odstřelit,“ říká vedoucí šumavských strážců Stanislav Haladej.

Na místě, kde kule z pušky Jana Jungwirtha, syna schwarzenberského hajného, provrtala medvědí kožich, stojí dodnes kamenný pomník. „Od doby, co tam stojí, k němu míří turisté. Ale naučná stezka vznikla až po sto letech,“ připomíná ochranář Haladej.

Nejstarší šumavská naučná trasa byla na památku skolené šelmy nazvána Medvědí stezka. Prachatičtí nadšenci a ochránci přírody ji vyznačili v roce 1967 (podle některých údajů v roce 1966). Cestou výletníci spatří skvosty šumavské divočiny, skalní útvary, lovecké jeskyně, viklan, perníkovou skálu, jelení jezírko či mechovou pyramidu.

Medvědí kámen na nejstarší šumavské naučné stezce

Mezi železničními zastávkami v Ovesné a v Černém Kříži měří celá trasa rovných patnáct kilometrů. Jako výchozí bod pro výpravu na Medvědí stezku je nejlepší zvolit Novou Pec, která je snáz dostupná dopravními prostředky, a také se tu najde místo pro zaparkování automobilu. Na začátek stezky do Ovesné je to z Nové Pece tři kilometry po asfaltce.

autor: Ivan Studený
Spustit audio