Výlet do přírody: Valečov a Drábské světničky

22. květen 2021, aktualizováno

Zveme vás do okolí Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku. V nejzápadnější části Českého ráje můžete navštívit hrad Valečov nebo bývalou skalní pevnost Drábské světničky.

Zřícenina hradu Valečov se tyčí nad obcí Boseň. Hrad byl postaven na počátku 14. století na pískovcové skále jako skalní hrad. Ve skalách vytesané prostory pak byly doplněny dřevěnými stavbami.

Areál hradu tvoří předhradí (vězení s hladomornou), zděný palác, skalní komory, chodby a vyhlídka. Zajímavé jsou především světničky, vytesané ve skalních blocích pod hradem a užívané až do roku 1900.

U hradu Valečov se natáčela například pohádka Lotrando a Zubejda

Přesná doba založení hradu není známa. První písemná zpráva o majitelích pochází z let 1316 - 1318, z doby šarvátek zdejší drobné šlechty s Vokem z Roštejna. Představitelem jedné z větví rodu Valdštejnů. Hrad byl v té době pravděpodobně jen dřevěný a z části vytesaný do skály.

Hrad Valečov byl udržován do třicetileté války, pak chátral a sloužil jako obydlí chudiny a zdroj levného stavebního materiálu. Obec Boseň, do jejíhož majetku hrad Valečov od roku 1994 patří, se o hrad snaží pečovat tak, aby byl zachován i pro další generace.

Na Valečově se natáčela pohádka RumplCimprCampr, Lotrando a Zubejda a další filmy.

Bývalá skalní pevnost Drábské světničky se vypíná na okraji plošiny skalního masivu u čedičového vrchu Mužský, nedaleko Mnichova Hradiště. Kromě zbytků středověkého hradu tu lze obdivovat i nádherné výhledy do Pojizeří.

Jedna z vyhlídek na Drábských světničkách

Skupina sedmi pískovcových bloků na západním okraji plošiny Mužského byla osídlena už v mladší době kamenné. Ve 13. století zde byl založen skalní hrad. V dobách husitských válek byl celý komplex obnoven a stal se opěrným bodem sirotčích vojsk. Dřevěné stavby na skalních blocích byly propojeny mosty, schodišti a ochozy. Dochovaných 18 světniček a 6 chodeb tesaných ve skále bylo doplněno dřevěnými nástavbami a palisádami.

Využitím příhodných podmínek vznikl obranný systém doplněný obytnými místnostmi, modlitebnou, věznicí i strážnicí, z údolí krytý přirozeným porostem. Po bitvě u Lipan byly světničky opuštěny a zchátraly. Pro svou obrannou funkci bylo však místo vyhledávaným útočištěm i za třicetileté či 2. světové války.

Z vyhlídek je možné spatřit širokou část severních Čech od hradu Bezděz, přes lesnatou oblast Klokočky a Ralska, až k hřebenu Jizerských hor a Krkonoš.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.