Vypadalo to, jako by se Berounem valil dav, vzpomíná pamětník na rok 1989. Byl to ale přenos z doneseného rádia

17. listopad 2023
Regionální historik a nový čestný občan Berouna Jaroslav Frolík

Před 34 lety Jaroslav Frolík hovořil k davům na berounském Husově náměstí. Letos v říjnu se stal regionální badatel a spoluzakladatel zdejšího Občanského fóra čestným občanem města.

"Támhle, jak mám to retro rádio Sokol, jsem poslouchal Svobodnou Evropu a už jsem tušil, že něco nastane, vzhledem k těm okolním státům, co se dělo. A když to vypuklo 17. listopadu, tak jsem samozřejmě s velkým nadšením poslouchal, co se děje v Praze..."

Vzpomíná ve svém bytě Jaroslav Frolík - aktivní účastník Pražského jara a sametové, nebo také poklidné revoluce v Berouně. Na tamním Husově náměstí v listopadu 1989 řečnil při shromážděních, jako byla například generální stávka 27. listopadu 1989.

Zakladatel OF v Berouně Jaroslav Frolík se stal v 90. letech čestným občanem města

"Chtěl jsem poslouchat, co se děje v Praze, na Václaváku, tak jsem si vzal na cestu na náměstí to své - paradoxně sovětské - rádio. A protože jsme tam měli zapnutej mikrofon do městského rozhlasu, tak jsem to pustil. Díky tomu to vypadalo, že Berounem prochází obrovský dav, mířící na náměstí," popisuje Frolík, když se probírá dochovanými fotografiemi. Na nich je zachycena radnice, obchodní dům a také Husův pomník, který sloužil řečníkům jako tribuna. Snímky ukazují náměstí plné lidí.

"To revoluční nadšení bylo tak velký, ale mně to ani nepřišlo... Byl jsem rád, že je to konečně tady a konečně můžu něco udělat, aby došlo k nějaké změně," dodává dnes 90letý amatérský historik.

Za svou činnost v roce 1989 a dlouholetou badatelskou práci získal Jaroslav Frolík letos v říjnu od zdejší radnice čestné občanství.                                                                                                                             

Spustit audio