Vyprodaná O2 arena, stovky novinářů, ale i byznysmeni. Laver Cup je svátkem tenisu

22. září 2017

Velké tenisové hvězdy jsou v Praze. V pátek začal první ročník nového tenisového turnaje Laver Cup, který nabídne souboj největších es světového tenisu. V O2 areně proti sobě nastoupí tým Evropy a tým světa. Akce potrvá celý víkend a kromě sportovního hlediska je Laver Cup mimořádně zajímavý i ekonomicky.

Do Prahy již přicestovaly největší hvězdy celého turnaje. Samotný zakladatel nového turnaje Roger Federer s prvním hráčem žebříčku ATP Rafaelem Nadalem. Kromě dvou nejlepších tenistů současnosti je v Praze i devětasedmdesátiletý Australan Rod Laver, jehož jméno turnaj nese.

Vstupenky na Laver Cup rozhodně nejsou levnou záležitostí. Podle oficiálního turnajového webu stojí třídenní permanentka na turnaj v první řadě 55 tisíc korun, nejhorší místa vyjdou na 4500 korun.

Na jednotlivé zápasy se dalo dostat od zhruba tisícikoruny. Když v únoru pořadatelé zahájili předprodej lístků, vyprodaly se za 4,5 hodiny. Další se do volného prodeje dostaly později, přesto je již téměř vše vyprodáno.

Co se týče divácké účasti, ta by měla být na české poměry skutečně impozantní. Podle mluvčího O2 areny Radka Stavěla, uvidí zápasy Laver Cupu přímo v hale přibližně 80 tisíc diváků, a to během pěti herních bloků od pátku do neděle.

„Tento turnaj není unikátní jenom svým formátem, ale i z pohledu nás, jako hostitele, znamená další nové rekordy. Například v oblasti gastronomie O2 arena ještě nikdy neposkytla svůj VIP catering takovému počtu hostů. Na každý den je připraveno deset tisíc luxusních menu, což překonává i čísla z finálových bojů mistrovství světa v hokeji," řekl Radiožurnálu Stavěl.

O2 arena se tak podle něj načas promění v „největší luxusní restauraci v Česku“.

Zájem médií, byznysmenů i fanoušků tenisu

Zájem o turnaj je i z pohledu médií. „Je akreditováno 400 především zahraničních novinářů. Hlavní vysílající australská televize tu má 150 lidí a další televizní štáby asi 80," doplnil Stavěl.

Samotní tenisté za účast v tomto turnaji nedostávají body do žebříčku ATP, nehrají ani za svoje státy, ale za zmíněné dva týmy. Jejich motivací tak jsou především peníze a prestiž, jak potvrzuje Marek Tesař, konzultant Českého olympijského výboru a majitel agentury Raul.

„Všichni hráči dostanou startovné, které není závislosti na jejich výkonu. Ale já jsem přesvědčen, že tou důležitější motivací je právě být u něčeho nového. A když nějakého tenistu někam pozve Roger Federer, kterému sekunduje Rafael Nadal nebo se setkají s panem Laverem, tak myslím, že to je taky rozhodně věc, kterou těžko tenisti odmítají."

Laver Cup by se měl konat vždy v září s výjimkou roku, v němž jsou letní olympijské hry. Už je jasné, že v roce 2018 bude ve Spojených státech.

Zápasy Laver Cupu by také měly být místem, kde se setkají byznysmeni a budou dojednávat obchody. Jak připomíná Marek Tesař, takový turnaj je nejen sportovní, ale také společenská akce.

„O2 arena už sama o sobě je místem, kde se setkávají obchodníci a mnohokrát jde více o byznys než o samotný sport. Myslím si, že tomu bude podobně i v tomto případě.“

V porovnání s výše zmíněným mistrovstvím světa v hokeji se sice Česká republika nemůže kvůli krátké době trvání turnaje těšit na takové příjmy, Český svaz ledního hokeje totiž na předloňském mistrovství v Praze a Ostravě za dva týdny jeho konání vydělal před zdaněním téměř půl miliardy korun, i tak bude Laver Cup z ekonomického hlediska v posledních letech o jednu z nejzásadnějších sportovních akcí na našem území.

Spustit audio