Výroba s naftalenem v Benátkách nad Jizerou možná bude, firma znovu žádá o stavební povolení

11. červenec 2014

Firma Carborundum Electrite plánuje vyrábět v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku brusné kotouče za použití naftalenu. Přes počáteční nezdary společnosti o zavedení této výroby, se kterou kvůli možnému zápachu nesouhlasí většina tamních obyvatel, se vedení firmy nevzdává a novinku prosazuje dál. Opět tak zažádá o stavební povolení.

Firma začala v minulosti stavět zařízení na výrobu porézních kotoučů bez stavebního povolení a v březnu 2013 požádala o dodatečné povolení stavby. Stavební úřad v Benátkách nad Jizerou ale stavební řízení právě kvůli nedostatečné dokumentaci zastavil.

Vedení společnosti se proti tomu odvolalo. Středočeský krajský úřad ale letos na jaře toto odvolání zamítl, a potvrdil tak usnesení stavebního úřadu v Benátkách nad Jizerou.

Firma se ale nevzdává a podala novou žádost o stavební povolení. Dokumentaci předají zástupci firmy úřadům nejpozději do letošního 19. srpna.

Pokud uspějí, může firma začít s výstavbou zařízení na výrobu brusných kotoučů za použití naftalenu. Kuličky naftalenu se při zahřátí z kotoučů vypaří, výpary je pak třeba jímat a pálit. Naftalen je na seznamu potenciálních karcinogenů a může poškodit lidské orgány, vyvíjející se plod a je toxický pro vodní organismy.

Lidé z Benátek se obávají možného úniku naftalenu do okolí. Mají strach také z toho, že kvůli zápachu nebudou moci větrat, protože naftalen zapáchá už při nízkých koncentracích. S vedením továrny už diskutovali mnohokrát. Většina je proti nové výrobě, ale najdou se i tací, kterým to nevadí:

„Moje babička měla naftalínových kuliček a živých květů plnou skříň, vychovala osm dětí a všechny jsou zdravotně v pořádku. A já se vás ptám, občané, proč zahodit příležitost, že si 500 lidí ve městě může vydělat peníze v Carborundu?“

V továrně v Benátkách nad Jizerou pracuje zhruba 300 lidí, kteří vyrábějí několik druhů kotoučů nebo lanové pily pro stavebnictví.

autor: duch
Spustit audio